Kako donosi The Washington Post, ponašanje roditelja može uvelike utjecati na razvoj anksioznosti kod djeteta, i to često potpuno nesvjesno.. Evo o kojim se stvarima radi.

Pretjerana zaštita
Iako je sasvim razumljivo i preporučljivo da roditelji brinu o svojoj djeci i stvarima koje im se događaju, zaštita od svih potencijalnih opasnosti može dovesti do neželjenih posljedica. Psiholozi tvrde da to samo pogoršava stvar te kod djece budi određenu dozu anksioznosti jer se ne znaju nositi s problemima.


Rješavanje problema umjesto djece
Bez obzira na to radi li se o pisanju domaće zadaće, pospremanju dječje sobe ili rješavanju svađa s prijateljima, ako roditelji sve rade umjesto djece, to može dovesti do razvoja anksioznosti.

Skloni su prigovaranju
Iako je sasvim normalno da se neće uvijek složiti s mišljenjem djece ili njihovim odlukama, pretjerano prigovaranje dovodi do gubitka samopouzdanja, ali i razvoja anksioznosti kod djeteta. Ako je roditelj sklon prigovaranju, to može ozbiljno naštetiti njegovom odnosu s djecom jer će ona dobiti dojam da mami ili tati nikada ne mogu u potpunosti vjerovati te im izraziti svoje probleme.

Uspoređivanje s drugima
Bez obzira na to je li riječ o uspoređivanju s braćom, prijateljima ili vršnjacima iz razreda, bilo kakve usporedbe s drugom djecom dovode do gubitka samopouzdanja, vjere u sebe, ali samim time i do anksioznosti kod naših mališana.

shutterstock_1022025886.jpg
Shutterstock Radite li sve umjesto djece, čak i čistite njihovu sobu, doprinosite mogućem razvoju anksioznosti


Izvor: Index.hr