Talijanka Maria Montessori, koja je rođena prije 150 godina, ostala je upamćena kao dječja psihijatrica i autorica jednog od najboljih edukacijskih programa koji je usvojen u tisućama škola diljem svijeta

Bila je prva žena liječnica u Italiji, a osim medicine studirala je psihologiju, filozofiju i antropologiju – što je na prijelazu stoljeća bio zaista velik uspjeh. Svoju je odgojnu metodu razvila promatrajući djecu i uključujući znanja svih znanosti koje je studirala. Suvremeni znanstvenici sada, cijelo stoljeće poslije, svojim istraživanjima potvrđuju njezina otkrića.

profimedia-0293339127.jpg
Profimedia Maria je svoju odgojnu metodu razvila promatrajući djecu

Načela metode Montessori

Maria Montessori isticala je da su rani odgoj i obrazovanje, uz poticaje i interakciju, jedna od pretpostavki za razvoj mozga. Smatrala je da sposobnosti koje djeca steknu u ranom djetinjstvu imaju važnu ulogu u razvijanju uravnoteženog, poduzetnog i kompetentnog ponašanja. Naglašavala je važnost poštovanja djeteta, njegove slobode samoizražavanja te odgoja i obrazovanja putem osjetila i pokreta.

Vjerovala je da je za dobar odgoj djeteta jednako važna i brižljivo pripremljena okolina i aktivnosti koje razvijaju sve dječje sposobnosti, kreativnost, neprestano istraživanje, stjecanje novih znanja i prilagođavanje promjenama. Smatrala je da se potrebe djeteta mijenjaju s promjenama društva te je upozoravala kako mi odrasli moramo toga biti svjesni i omogućiti djetetu da se s tim promjenama nosi.

Knjige koje je napisala, didaktički pribor i materijali koje je konstruirala te njezine spoznaje uvelike su utjecale na razvoj pedagogije u cijelom svijetu, pa ne čudi što život i djelo Marije Montessori i danas plijeni pozornost roditelja, odgajatelja, učitelja, psihologa, pedagoga, liječnika, defektologa – jednako kao i prije više od stotinu godina kada je osnovana prva dječja kuća Marije Montessori.

Danas je njezina metoda prisutna u svim zapadnim zemljama Europe i SAD-a.Svi montessori vrtići i škole koriste se načelima koje je postavila Maria Montessori i didaktičkim priborom koji se proizvodi u nekoliko tvornica u zapadnoj Europi i SAD-u, sličnim namještajem i rasporedom u učionicama – bez obzira na to gdje je škola zemljopisno smještena. U Hrvatskoj postoji 20 montesorskih skupina (vrtića ili skupina koje rade po posebnom programu kao dio vrtića ).

shutterstock_2033374133.jpg
Shutterstock Svi montessori vrtići i škole koriste se istim didaktičkim priborom

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella nedavno je istaknuo da Maria može poslužiti kao primjer, jer je dala veliki doprinos ne samo obrazovanju, već i emancipaciji žena i dokazala da je moguće uspjeti u grani kojom dominiraju muškarci. Na kraju je istaknuo kako je njezin život postao simbolom slobode, inteligencije i ženske kreativnosti te da je bila veliki humanitarac i dama koja je svojom hrabrošću i znanjem uspjela pobijediti drevne predrasude. 

Njezin je san bilo otvoreno društvo, čiji članovi prepoznaju i poštuju međusobne različitosti te neprestano vode dijalog. Ova izuzetna dama preminula je 6. svibnja 1952. u Nizozemskoj, gdje je i pokopana.