Amerikanka Sara Zaske sa suprugom i djecom godinama živi u Njemačkoj, a o svom iskustvu odgoja djece u toj europskoj zemlji, odlučila je napisati knjigu. U njoj je iznijela nekoliko važnih karakteristika koje krase njemačke roditelje, a zbog kojih im djeca izrastaju u sretnije i stabilnije ljude. Ovo su neke od njih:

Petogodišnjoj deci daju da eksperimentiraju sa šibicama

Nijemci od malih nogu njeguju osjećaj odgovornosti kod djece, primjerice dopuštaju petogodišnjacima da koriste šibice pod nadzorom. Tko bi od nas to dopustio djetetu?

shutterstock_1720378294.jpg
Shutterstock Petogodišnjaci u Njemačkoj smiju koristiti šibice pod nadzorom. Zamislite tu igru...

Voze se biciklom do škole

Djeca u Njemačkoj već s devet godina voze bicikl do škole, što im daje osjećaj ponosa i samopouzdanja. Prizor školarca na biciklu nije toliko čest na ovim prostorima, većina roditelja učenike nižih razreda danas uglavnom vozi automobilom.

Nisu im strana pitanja o reprodukciji

U Njemačkoj se djeca ranije upoznaju s pitanjima o reprodukciji. Na primjer već sa 7 godina znaju odakle dolaze bebe. Naravno, objašnjeno im je na njima prilagođen način.

Dopušteno im je da sami kuhaju

Nijemci uključuju djecu u kuhanje i dopuštaju im da koriste prave noževe pod nadzorom, što pomaže djeci da se upoznaju s tim poslom i odgovornostima.

shutterstock_1530623939.jpg
Shutterstock Roditelji u Njemačkoj dopuštaju djeci da koriste prave noževe pod nadzorom