Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bol u nogama kod djece - posljedica rasta ili razlog za brigu?

Pedijatri smatraju kako će svako treće dijete u nekom trenutku osjetiti bolove uzrokovane rastom. No kako ih razlikovati od bolova koji mogu upućivati na neki zdravstveni problem? Evo smjernica koje vam mogu pomoći...

 bolovi u nogama kod djece

Kad se dijete tuži na bolove u tijelu za početak je za roditelja teško znati koliko su ti bolovi jaki i jesu li ozbiljni. Bol je uvijek znak nečega, a radi li se o nekoj bolesti ili samo rastu kompleksno je pitanje koje traži promatranje djeteta te odgovore na neka pitanja.

Naravno uvijek u obzir treba uzeti kontekst u kojem se bol javlja, dob djeteta, njegove dnevne aktivnosti... Djeca općenito rastu brzo, a ako znamo da bebe u prvoj godini najintenzivnije rastu i debljaju se (beba s godinu dana utrostruči svoju kilažu) tada možemo pretpostaviti da i one osjećaju neku vrstu boli zbog rasta, ali nam to ne znaju reći.

Djeca općenito rastu u fazama koje su katkad vrlo intenzivne

Bolovi zbog rasta obično se javljaju u nogama i to uvečer kad dijete legne u krevet. Dijete zbog boli često ne može zaspati, a katkada se od boli budi i u sred noći. Iako je ovo tipična slika bolova zbog rasta, valja točno saznati što im je uzrok. Razlog opreza svakako su moguće reumatoidne bolesti i promjene u zglobovima koje se mogu javiti već kod djece. Zato treba ispitati gdje se točno bol javlja, primjerice u nožnom zglobu ili više u nozi u području cjevanice, javlja li se simetrično u obje noge ili samo u jednoj nozi, ima li kakvih oteklina na nogama. Na ta pitanja treba naći odgovor, a zatim ako se radi o bolovima zbog rasta, pokušati ih ublažiti i pomoći djetetu da se osjeća bolje.

Smjernice koje će vam pomoći u traženju odgovora:

  • Bolovi se javljaju u predškolsko doba, a nešto manje u školsko doba. Katkad se mogu javiti i kod djece od 2 do 3 godine (kod njih je to posebno teško ustanoviti, no ako se dijete odjednom usred igranja počne žaliti na bolove u nozi, treba biti oprezniji jer je vjerojatno došlo do ozljede).
  • Javljaju se između koljena i nožnog zgloba, a rjeđe u butinama ili rukama.
  • Ne dolaze danju i tijekom aktivnosti. Tuži li se dijete tijekom šetnje na bolove, to nisu bolovi zbog rasta.
  • Ako je dijete tijekom dana intenzivno aktivno, bolovi zbog rasta mogu biti izrazito jaki uvečer. Tipično je tada da se dijete tuži na bolove tijekom večere ili u krevetu, ali ujutro se budi kao da jučer nikakvih bolova nije bilo.
  • Neke ozbiljne bolesti se pokazuju bolovima u nogama. One se mogu otkriti laboratorijskim testovima ili rentgenom.
  • Ako dijete odjednom zbog bolova ne može hodati, tada ga treba pitati gdje je točno bol i zabilježiti mjesto križićem kemijskom olovkom kako bi se to moglo pokazati liječniku isti ili drugi dan.
  • Bolovi ili ukočenost zglobova u jutarnjim satima također su simptomi koji traže liječnički pregled.
  • Traju li bolovi dulje od tri tjedna, potrebno je napraviti laboratorijske testove.

Kako olakšati djetetu?

Za olakšavanje bolova postoje različite metode. Naravno uvijek možemo posegnuti za paracetamolom ili ibuprofenom (malo bolje rješava bolove u ovom slučaju). No, djeci se može dati i placebo, homeopatija ili neki biljni pripravci iz ljekarne te tako uz lijekove uključiti i vrlo važnu komponentu ozdravljenja - psihu.

U tim situacijama djeca trebaju podršku roditelja i osjećaj da se roditelj zaista trudi pomoći mu i ozbiljno ga shvaća. U tom smislu roditelji se mogu potruditi odvratiti djetetu misli od bolova, uvečer prije spavanja napuniti toplu kadu za dijete i opustiti mu tijelo prije spavanja. Ako bolovi dugo traju i čini vam se da ništa ne pomaže, svakako pođite liječniku na razgovor.

Tekst: Roditelji.hr

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije