Osim verbalno djeca se često izražavaju i crtanjem, a što su starija njihovi crteži imaju sve više detalja prema kojima možete zaključiti puno toga o njihovom emotivnom stanju. Pomoću ovoga testa shvatit ćete djetetove sklonosti, strahove i nade. On će vam pomoći da pomognete djetetu da ih prebrodi. Osim toga, moći ćete i sami unijeti promjene u njegov odgoj i tako ga učiniti sretnijim. Iskušajte test na svojoj djeci ili djeci svojih prijatelja. No nemojte se isključivo truditi dešifrirati njegov crtež već ga i direktno pitajte zbog čega je nacrtalo to što je nacrtalo. Komunikacija s djetetom je ipak najvažnija. 

NEDOSTAJU DETALJI LICA

Nedostaju li nacrtanim likovima dijelovi tijela - nos, usta, uši ili oči - to govori da dijete odbija primati informacije tim osjetilima. Primjerice, nedostatak ušiju govori o tome da dijete ne želi slušati druge. Razmislite, možda ga prečesto upozoravate, korite ili mu držite prodike. Dijete je vjerojatno osjetljivo na kritiku ili primjedbe. Je li vaša kritika konstruktivna ili ga kritizirate čak i kad ne zaslužuje? Ne morate zvučati kao pokvarena ploča, jer na opetovano upozoravanje djeca vrlo rijetko reagiraju. Znate onu: "Na jedno uho unutra, na drugo van"? Pokušate li djetetu zorno predočiti što želite, postići ćete nešto. Izbjegavajte kritizirati dijete pred drugom djecom ili odraslima jer pred njima osjeća još veći sram.

shutterstock_117380707.jpg
Shutterstock Pomoću crteža možete uvidjeti djetetove strahove i nade

MALA USTA

Nacrtani lik ima vrlo mala usta ili ih uopće nema? To znači da se dijete ne voli služiti riječima jer je prestidljivo ili nema dovoljno samopouzdanja. Vjerojatno se boji da bi ga netko mogao nadglasati, uopće ne shvatiti ili posramiti.

VELIKE I ŠIROM OTVORENE OČI

Velike, širom otvorene oči znak su nekog pritajenog straha. Ako prikazani lik ima dugačke i guste trepavice, to znači da se dijete katkad voli ponašati demonstrativno ili čak histerično. Uzrok tom ponašanju krije se u djetetovoj potrebi za odobravanjem i pažnjom najbližih članova obitelji.

VELIKA USTA

Velika usta ili golema, bujna kosa na nacrtanom liku govore o djetetovoj emocionalnoj osjetljivosti. Takvom je djetetu potrebno otvoreno iskazivanje ljubavi, mnogo komunikacije, maženja, zagrljaja i pohvala. Ono se želi osjećati voljeno.

ŠIROKO OTVORENA USTA I ZUBI

Široko otvorena usta s nacrtanim zubima ukazuju nam da dijete često izražava svoju agresiju vikanjem, plakanjem ili psovkama.

shutterstock_179876285.jpg
Shutterstock Kada crta obitelj, uobičajeno je da dijete nacrta najprije onu osobu koja mu je najznačajnija

UZDIGNUT REP

Ako biće ima uzdignut rep riječ je o optimističnom djetetu. U suprotnom, ako je rep povijen, dijete je nečim nezadovoljno ili je vrlo pokorno.

KRILA

Biće s krilima znak je višestrukih interesa. Ovo je dijete vječito u potrazi za nekim odgovorima, voli učiti i istraživati. Ono želi sve imati odmah i često radi više stvari odjednom. Njegov duh morate stalno hraniti. Vi ste zacijelo jedan od onih roditelja koji svojem djetetu kupuje dječje enciklopedije.

UKRASI I MODNI DODACI

Prisutnost ukrasa, kao što su naočale, nakit, perje ili posebna odjeća, znači da dijete i u svakodnevnom životu puno razmišlja o svom izgledu i imidžu. To je mališan koji voli imati najnoviju igračku, nositi šarenu odjeću i nadmetati se u ukrašavanju s ostalima.

SNAŽNA TJELESNA KONSTITUCIJA

Obratite pozornost na elemente crteža koji ukazuju na snagu prikazanog lika. Ima li taj lik snažno tijelo, mišiće, opasno oružje, oštre kandže, jaki kljun i slično, tada se vaše dijete osjeća prilično nezaštićeno i slabije od druge djece. Ono želi biti jače i to iskazuje kroz crtež, crtajući detalje koje bi i samo voljelo imati. Što je takvih detalja više, dijete se osjeća ugroženije. Isto tako, što je karakter prikazanog bića zločestiji (primjerice, prikazan je zao robot, demon, zmaj ili vampir), to je djetetova želja da se nametne snažnija. Djeca iz nesređenih obitelji, u kojima ima nasilja, često crtaju takve likove.

shutterstock_185942027.jpg
Shutterstock Detalji koji nedostaju na crtežu otkrit će vam puno toga o emocijama vašeg djeteta

KRETNJE LIKA

Promotrite kako se kreće taj lik. Ima li ispružene ruke i pogled usmjeren prema gore, kao da prijeti nekome odozgo? Vaše dijete usmjerava agresiju prema svojim autoritetima (prema vama, učiteljici, starijoj djeci), odnosno prema onima koji mu nešto brane ili su u poziciji da mu zapovijedaju. Ako je lik usmjeren prema dolje, kao da prijeti manjem od sebe, tada je dijete vjerojatno frustrirano podsmijehom svojih vršnjaka ili ga iritiraju mlađa braća i prijatelji. Porazgovarajte s djetetom o tome kakvi ga problemi tište. Možda osjeća pritisak od strane prijatelja ili odraslih. Razmislite o tome namećete li mu previše obveza.

OPĆI DOJAM

I na kraju ocijenite opći dojam crteža. Ako je biće originalno, znači da je i vaše dijete sklono inovativnom načinu razmišljanja.