Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šumski vrtić i u Zagrebu

Udruga Vestigium u zagrebačkim Vrbanima specifična je po tome što osluškuje potrebe uže zajednice pa su tako tijekom rujna ove godine eksperimentalno roditeljima ponudili šumski vrtić. Pogledajte kako je to izgledalo...

Popričali smo s Irenom Borovinom, mamom dvoje djece koja već godinama djeluje u udruzi Vestigium i ovog je ljeta s ostalom ekipom uključila i ideju o šumskom vrtiću.

Odakle ideja da osmislite program šumskog vrtića u Vrbanima?

Ideja o pokretanju šumskog vrtića došla je od djece i roditelja koji su bili korisnici naše aktivnosti ljetnog kampa. Djeca su odlazila kući uz komentare kako u Vestigiumu mogu raditi ono što žele; za svakoga je postojao kutak za zajedničku igru, za kreativnost, za mir. Još jedan super komentar je bio: "Vestigium je kao doma, samo još bolje, jer tu možemo svi biti zajedno!" Sviđala im se zajednička priprema obroka, kuhanje, jeli smo vani svi za velikim stolom, a onda je svatko oprao svoj tanjur. Puno toga se u našim domaćinstvima automatiziralo, a upravo takve stvari povezuju i zbližavaju obitelji.

Djeci se posebno sviđao parkić ispred Vestigiuma - neoblikovana livada-šumarak s puno drveća koja su posadili upravo susjedi, pa smo tako u doba dok se u kvartu rušilo drveće na obližnjoj livadi - mi djecu educirali kako nam je drveće važno, jer čisti i proizvodi zrak koji mi udišemo, pa smo po lišću, kori i plodovima naučili da tu rastu jelka, bor, topola, hrast i trešnja.

Prijedlog roditelja je bio: ovako nešto treba biti za klince tijekom cijele godine! Ali oni idu u školu i imaju gomilu obaveza, neće stići na nešto tako obično. Onda vrtić - rekli su, napravite nam takav vrtić, da maleni još malo uživaju prije kretanja u sustav.

Raspitali smo se među članovima o potrebama i odlučili pokrenuti takav program, uz mogućnost uključenja svih roditelja, baka, teta koje čuvaju, djece koja iz raznih razloga ne idu u vrtić.

Kako je izgledao jedan dan u ovako osmišljenom vrtiću?

Aktivnost je trajala kroz rujan od 8 do 13 sati, tako da bi se oko 8, 9 sati okupili, doručkovali, a zatim krenuli van, bez obzira na vremenske uvijete - jer kažu sjevernjaci - nema lošeg vremena - samo loše odjeće/obuće.

Vanjskim prostorom smatramo šumicu ispred udruge, a također i školski vrt u blizini, koji smo također pokrenuli prije 4 godine zajedno s učenicima i nastavnicima OŠ Vrbani. Za pravi šumski vrtić treba nam šuma, ok, ali mi se vodimo permakulturnim načelom - Napravi što možeš s onime što imaš! Jer ako rješavamo potrebe djece u kvartu, nema smisla svako jutro sjedati u autobus i kroz gužvu se voziti na Sljeme.

Nakon boravka na zraku, prikupljanja prirodnih materijala i proučavanja biljnog i životinjskog svijeta koji nas okružuje, vratili bi se ''kući'' kako djeca kažu, pa bi zajedno s tetom Irenom kuhali - sjeckali lubenice, jabuke, tikve, krumpire, paprike i ostalo voće i povrće koje nabavljamo od naših lokalnih, ekoloških OPG-ova.

Jeste li primijetili neke zanimljive promjene na djeci?

Neka djeca koja kod kuće mrkvicu vade iz tanjura, sama su birala baš mrkvicu, tražila treći tanjur variva ili pokazivala drugima kako samostalno znaju papati. Oni su svoji najbolji učitelji, na nama je samo da im budemo uz put i ponudimo razne mogućnosti.

Koje probleme obično roditelji navode kod standardnih vrtića, a koje ovdje mogu izbjeći?

Po završetku prvog mjeseca rada šumskog vrtića koji je bio eksperiment, otkrili smo potrebe djece i roditelja koje drugi vrtići ne zadovoljavaju:

- prekapacitiranost - velike grupe/malo teta

- nezadovoljavajuća prehrana

- neprimanje necijepljene djece 

- neodgovarajuća skrb djece koja imaju teškoće/potrebe

- prestrukturirani programi

- premalo boravka na zraku

Kako su roditelji doznali za ovaj program?

Roditelji koji su se odlučili za naš program naši su članovi i ovim projektom želimo ustvari pokazati kako je moguće organizirati se u skladu s potrebama djece i roditelja, kako je moguće biti aktivan građanin i pridonijeti boljem svijetu koji ostaje upravo našoj djeci, a ne ovisiti o sustavu - osobito ako njime niste zadovoljni.

Koji uzrast djece se može uključiti u vrtić i tko će na njih paziti i s njima raditi?

U našem vrtiću djeca od 3 do 6 godina u maloj grupi od 4 do 8 polaznika borave u neoblikovanom parku - šumi ispred udruge, zajedno prikupljamo prirodne materijale, proučavamo životinjski i biljni svijet, imamo zajedničku pripremu obroka, učimo kroz kreativne oblike izražavanja poput slikanja, pripovijedanja, pokreta i plesa.

Naše tete su Ana i Patricija (odgajateljice) i Irena (mama 2 dječaka, ekonomistica).

Zanima li i vas uključivanje svoje djece u ovakav koncept vrtića, slobodno se javite u Vestigium i provjerite uživo kako se djeca osjećaju boraveći gotovo cijeli dan u prirodi!

btr

Razgovarala: I.T.

Foto: Vestigium

Najnovije

Najpopularnije