Kada je navršio 11 godina Bill Gates je postao pravi buntovnik. Kako piše The Wall Street Journal odbijao raditi stvari koje je majka tražila od njega, kao što su čišćenje sobe ili dolazak na večeru. Sve se više suprotstavljao roditeljima.

APS, odnosno The Association for Psychological Science je u istraživanju došla do zaključka da osim IQ-a, socio-ekonomskog statusa roditelja i stupnja obrazovanja, ono što također predviđa veliki financijski uspjeh je i sklonost kršenju pravila, odnosno prkosno ponašanje prema autoritetu u tinejdžerskoj dobi.

shutterstock_2223557459.jpg
Shutterstock Psiholozi su došli do zaključka da prkosno ponašanje prema autoritetu u tinejdžerskoj dobi dovodi do ekonomskog uspjeha kasnije u životu

Nije još najjasnije zašto se kršenje pravila pokazalo kao pozitivna osobina. Istraživači kažu da je moguće da su takvi ljudi skloniji da se zauzimaju sami za sebe, što može da vodi do bolje financijske situacije.

I osnivač Applea Steve Jobs i švedski poduzetnik Ingvar Kamprad, osnivač Ikee, često se nisu slagali s većinom, što je vodilo do toga da preuzimaju rizike, ali i odbacuju ono što su mislili da nije u njihovom interesu.