DRUŽENJA U PIDŽAMI: Kako pripremiti dijete na prvi prespavanac kod prijatelja i olakšati mu taj veliki korak

Kako pripremiti dijete na prespavanac i smanjiti šanse za dramom pred odlazak u krevet.

Shutterstock

Prespavanci kod prijatelja jedna su od najljepših uspomena iz djetinjstva. Ipak, dio roditelja izrazito je skeptičan prema ovoj praksi zbog određenih strahova i nelagode koja prati ostanak njihove djece kod ne toliko bliskih ljudi ili tuđe djece u svojoj kući. Djeca su velika odgovornost, a ponekad je teško odrediti jesu li zaista spremna za ovaj korak pa nije rijetkost da prespavanac krene dobro, ali pred spavanje nastane drama.

Ponudite da prvi prespavanac bude kod vas

Neka vaše dijete prvo osjeti što to znači imati nekoga na prespavancu, ali u svojoj kući i uz svoje roditelje. Tako ćete primijetiti dosadi li djetetu igra s prijateljem nakon nekoliko sati ili je zainteresirano i angažirano cijelo vrijeme.

Ako je i jednom i drugom djetetu to prvi prespavanac, možete dogovoriti da druženje ima sve komponente prespavanca, od igranja, gledanja filmova, pečenja palačinki i slične aktivnosti, ali da pred spavanje, gost ide svojoj kući, piše magazin Parents.

Pričajte o tome kako bi prespavanac mogao izgledati

Strah od nepoznatog često preokrene djetetovo raspoloženje i to najčešće pred odlazak na spavanje. Bilo bi dobro da dijete unaprijed zna gdje će spavati, u istom krevetu s prijateljem ili na nekom drugom, u istoj sobi ili u drugoj. Možda će željeti sa sobom ponijeti omiljenog plišanca ili drugu igračku.

Pripremite roditelje djetetovog prijatelja na eventualne situacije koje se mogu dogoditi, od određenih strahova, spavanja s upaljenim svjetlom ili na podsjetnike koje vaše dijete treba, kao na primjer podsjetnik na piškenje prije spavanja.

Shutterstock 

Reagirajte kad vas dijete treba

Ako vas dijete zove jer želi doći kući, iz bilo kojeg razloga, dođite po njega. Bilo da ga je strah psa koji laje ili mu jako nedostajete, ne nagovarajte ga na ostanak već dođite po njega. Tako mu pokazujete da ste uvijek tu za njega, kad vas zatreba.

Sljedeći dan, nakon što se djetetove emocije slegnu, možete razgovarati o tome kako se dijete osjećalo i što bi mogli promijeniti da drugi put bude bolje. Nemojte žaliti nad neuspjelim prespavancem jer će se od toga dijete osjećati posramljeno.

Vjerujte svom unutarnjem osjećaju

Ne osjećajte se loše ako odbijete poziv na prespavanac. Neki se roditelji ne osjećaju ugodno da im djeca spavaju u tuđoj kući i to je sasvim u redu. Objasnite drugim roditeljima da je to vaša obiteljska filozofija i da odbijanje ne shvate osobno.

Ponekad su djeca jako uzbuđena pri pomisli na prespavanac, ali vi ćete kao roditelji osjetiti ako dijete nije sasvim spremno i tada trebate stajati iza svoje odluke. Bolje je pričekati kako bi iskustvo spavanja kod prijatelja bilo ljepše iskustvo nego forsirati i stvoriti eventualnu traumu.