Početak nove školske godine 2024./2025. odgađa se s 2. rujna na 9.rujna, potvrdio je premijer Andrej Plenković. Datum početka nastave dogovoren je u koordinaciji sa županima i ministrom znanosti, obrazovanja i mladih Radovanom Fuchsom.

"Škola počinje 9. rujna, takav je dogovor sa svim županima. Određeni fiksni broj nastavnih dana i sati će biti odrađen pa se to treba regulirati. Neće nitko biti uskraćen", rekao je Plenković.

Trajanje školske godine, odnosno trajanje nastave i školskih praznika česta je tema rasprave među roditeljima, stručnjacima, ali i cijelom društvu. Školski praznici već traju, a djecu očekuje dugo slobodno ljeto jer u školske klupe vraćaju se tek početkom rujna. Dok se učenici i zaposleni u školstvu vesele svom itekako dobro zasluženom odmoru, mnogim roditeljima ljetni praznici su noćna mora.

Velik broj zaposlenih roditelja nema toliko godišnjeg odmora koliko traju praznici i čuvanje djece je nešto što je mnogima problem organizirati, posebno mlađe djece.

Neki roditelji zabrinuti su jer djeci često postane dosadno već u drugoj polovici ljeta, dok druge brine rani početak nastave kad ljeto još traje i temperature su još uvijek visoke. Dok neki smatraju da je bolje odgoditi nastavu bliže sredini rujna, druge brine gdje će s djecom još tjedan dana.