Povratak u školu za djecu je vrlo emotivan, pogotovo ako su djeca tijekom prethodne školske godine imala nekih problema s usvajanjem sadržaja, sa socijalnim kontaktima ili možda bullyingom. Evo nekih najčešćih problema i savjeta psihologa kako im pristupiti

Moj je sin zabrinut da neće biti dobro prihvaćen u razredu. Kako ga ohrabriti da će biti sve u redu?

Ovaj strah zapravo strah je od nepoznatoga, od onoga što dijete očekuje, a možda je imao neka iskustva kada se osjećao neprihvaćen u krugu svojih vršnjaka. Saslušajte sve njegove strahove i razgovarajte s njim o tome te mu pomozite da verbalizira svoje probleme. Recite mu da je to normalno.

Od pomoći je ako ste vi imali slične strahove pa ispričajte svoje iskustvo, a pritom budite otvoreni.  'Kada sam se vraćala s porodiljnog, bilo mi je jako teško vratiti se u ured jer nisam znala kako ću se uklopiti s novim kolegama.'

Moja je kći bila žrtva bullyinga prošle godine i boji se da ćese to ponoviti i ove godine. Što da radim?

Djeca, žrtve bullyinga, mogu imati tendenciju da se povuku i da ne pričaju o svojim iskustvima. Stavite djetetu do znanja da ste otvoreni za svaki razgovor kad god se osjeća nesigurno.

U međuvremenu, potražite u školi pomoć kod školskog pedagoga ili psihologa, kako biste im obratitli pozornost na taj problem. Pobrinite se da vaše dijete bude sigurno da u školi može potražiti pomoć starije osobe.

 Moje dijete je nervozno jer ne zna kako će se slagati s novim nastavnicima. Brine se da će biti 'prestrogi'.  

I ovdje je riječ o tome da djeca jednostavno ne podnose neizvjesnost. Podsjetite dijete na neke prijašnje, slične situacije, i objasnite kako je tada sve bilo u redu. Možete reći: 'Sjećaš li se kada si  imao onoga trenera plivanja? Nije ti bio najdraži na svijetu, ali si ipak odlazio na treninge i na kraju je bilo sve u redu.' I onda prezentirajte najbolju varijantu: 'Mogao bi doista imati izvrsnog učitelja!' Na ovaj način pokazujete djetetu kako da se smiri pred neizvjesnošću sjećajući se sličnih situacija iz prošlosti koje su dobro završile.

Prošle je godine mojoj kćeri jako loše išla matematika pa je sada zabrinuta kako će biti ove godine?   

Podsjetite svoju kćer da svatko ima neke druge vještine i talente, a da i ono što nam ne ide otprve možemo uvježbati. Objasnite joj kako ćete joj biti podrška i pomoći joj da svlada vještine koje su joj potrebne da bi bila bolja u matematici nego prošle godine. Važno je da djeci pokažemo kako smo i mi slabi jer oni najčešće misle 'Nije pošteno, moji roditelji znaju kako to učiniti'. Stoga, ispričajte im kako su i vama neke stvari teške na poslu i treba vam vremena da ih riješite.

Nakon gotovo dvije godine online škole, moje se dijete ne želi vratiti i pati od separacijske anksioznosti. Što učiniti?

Ovo će biti problem mnoge djece, toga smo svjesni. Za početak, uvedite djetetu rutinu jer im ona  olakšava život. Uvedite rituale kod odlaska u školu, kao zajednički doručak, razgovor, a potom nakon škole zajedno provjerite gradivo koje su prošli taj dan i razgovarajte o tome kako je prošao dan.

Nakon nekog vremena veše će dijete prihvatiti odlazak u školu kao što ga je prihvatilo i prvi put.

Početkom prošle školske godine, kada škola ne bi bila online, moje se dijete često žalilo na glavobolje i bolove u trbuhu. Je li mu samo nedostajala obitelj?

Djeca svih dobi, a osobito mlađa djeca, psihički stres mogu pokazati kroz somatske i tjelesne simptome. Stoga, ako su nervozni, često će reći da oih boli glava ili trbuh.  Stoga, u razgovoru im pokušajte pomoći da verbaliziraju što ih zapravo muči. Ako se ovaj problem često ponavlja, posavjetujte se ipak s liječnikom kako biste isključili neke tjelesne uzroke.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock