Dječji psiholog prof. Sam Wass otkrio je da je najgora stvar koju možete učiniti reći djetetu da ne osjeća emocije koje osjeća.

"Blokiranje emocija ne funkcionira, niti za odrasle, a pogotovo ne za djecu. Ne možete nekome reći da 'poništi' svoje emocije", rekao je psiholog za britanski Metro.

Istaknuo je kako u rujnu, kada djeca krenu u školu, često ima priliku vidjeti roditelje koji svoju uplakanu djecu uzimaju za ruke i tješe ih riječima: "Sve će biti dobro, bit će vam lijepo u školi, ne boj se." A upravo je to, smatra prof. Wass, najveća greška koju roditelji čine - govore djetetu kako (ne)osjeća.

“Upravo to mu ne bi smjeli govoriti jer ne pomaže”, ističe dječji psiholog te sugerira da umjesto da djeci govore što ne smiju, roditelji pokušaju mališanima objasniti kakve emocije osjećaju.

Psiholog smatra da je najbolje djetetu zapravo opisati što mislite da osjeća u tom trenutku.

"Djeca nisu svjesna emocija koje osjećaju, ne mogu ih opisati jer ne poznaju sebe. Tek opisujući kako se osjećaju postaju svjesna onoga što zapravo osjećaju. Samosvijest o tome kako se osjećamo pomaže nam upravljati svojim emocijama i smanjiti one negativne".

Također je istaknuo kako je važno da vaš ton i riječi ne osuđuju. Nešto poput 'Mislim da to osjećaš' i imenovanje te emocije pomoći će djetetu da bolje razumije i uči o svojim osjećajima.