Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOŠ UVIJEK NIJE KASNO AKO NE ŽELITE DA VAM KLINCI POSTANU LIJENČINE: Roditelji marljive djece čine ovih 6 stvari

Autor Jelena Pervan

Roditelji marljive djece svoje mališane uče kroz vlastite primjere, a ovo su neki od njih.

 djevojčica priča s psihologom Izvor: Shutterstock

Neka su djeca prirodno radišnija od druge, a ono što bi većina roditelja voljela je odgojiti djecu koja neće postati lijenčine. Djeca koja znaju da rad i trud donosi rezultate, imaju veće samopouzdanje i češće postižu uspjeh. Ipak, u ovoj izrazito kompetitivnoj kulturi, važno je da ih naučimo balansu i tome da je ponekad vrijeme za trud i rad, a ponekad za odmor i ljenčarenje, piše psihijatrica Laura Dabney za Fatherly te navodi što čine roditelji koji odgajaju marljivu djecu.

Ne žale se često na svoj posao

Roditelji koji odgajaju marljivu djecu ne govore loše o svom poslu, čak i kad su imali težak dan jer znaju da su upravo oni najvažniji modeli svojoj djeci. Djeci nastoje primarno prenijeti entuzijazam i ljubav prema onome što rade.

Puštaju djecu da pokušaju sami

Mnogi roditelji imaju potrebu uskočiti i pomoći djeci kad se bore s vezanjem cipela, penjanjem na stablo ili s nečim trećim. No ako želimo da djeca osjete zadovoljstvo koje njihov trud donosi, moramo ih pustiti da se ponekad sami izbore sa situacijom. Ono što možemo i trebamo je čestitati im na uloženom trudu, bez obzira na ishod.

 obitelj na biciklima Izvor: Shutterstock

Nikad ne govore 'zato što sam ja tako rekao'

Djeca ne pišu zadaće vama, ne uče za vas i zato nema smisla govoriti im da nešto moraju samo zato što ste vi tako rekli. Važno je da djeca spoznaju koje su njihove obaveze i da neobavljanje tih obaveza ima posljedice.

Radije im ukažite na to da je zadaća njihova obaveza i da im možete pomoći, ali da vjerujete u njih i da oni to mogu samostalno riješiti. Djetetu treba pomoći da gradi svoje unutarnje zadovoljstvo nečim što je samostalno napravio, a ne da to čini samo kako bi ispunio očekivanja drugih.

Poštuju interese i temperament svoje djece

Ponekad roditelji imaju ideju kako bi rad i trud trebali izgledati i očekuju da njihova djeca na isti način iskazuju marljivost, ali to nije dobro. Roditelji bi trebali biti otvoreni i prihvatiti da njihova djeca imaju svoje interese i talente koje treba poticati. Otkrijte što im je važno i pomozite im da se razvijaju u onome što ih ispunjava.

Pomažu djeci kad god je potrebno

Poticati djetetovu samostalnost ne znači ne ponuditi im pomoć kad im je potrebna. Psihijatrica ističe kako je zadatak roditelja promatrati omjer djetetove frustracije i zadovoljstva. U trenutku kada frustracija prevlada, roditelj treba uskočiti.

Čest je slučaj da starija djeca uđu u model pretjeranog rada bez ikakvih pauza, a to može ostaviti posljedice na njihovo mentalno, emocionalno, a ponekad i fizičko zdravlje. Važno je da roditelj prepoznaje granice svog djeteta i reagira na vrijeme.

 djeca u prirodi Izvor: Shutterstock

Razumiju da je marljivost proces

Neki su roditelji izrazito autoritativni i paničare ako shvate da se dijete nedovoljno trudi, no marljivost je proces i to dug. To što dijete odbija oprati suđe s osam godina, ne znači da će s 25 godina završiti na ulici, bez posla, napominje psihijatrica te savjetuje roditeljima da se opuste.

Možda će vas zanimati

Najnovije