Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZNATE LI PREPOZNATI EMOCIJU KOJA GA UPRAVO 'PERE'? Jedno je osjećati ljutnju, a posve drugo imati ispad bijesa

Imate problem? Vaše dijete je cijelo vrijeme ljutito. Udara brata ili sestru, svađa se s vama, šutira i baca igračke, i općenito je loše raspoloženo. Čak se i učiteljica u školi žali na njegovo ponašanje. Kako se postaviti?

 shutterstock_1931097026.jpg Izvor: Shutterstock

Postoji razlika između osjećaja i načina na koji ih pokazujemo, kao što su bijesni ispadi. Ljutnju obično prati uvjerenje da ne možemo dobiti ono što želimo, ili da smo, u nekoj situaciji, nemoćni. Može se raditi i o prikrivanju povrijeđenosti.

Djeca koja izgledaju ljutito mogu biti frustrirana svojim roditeljima, drugom djecom, sobom, životom ili drugim ljudima. Djeca obično imaju dobre razloge za osjećaj ljutnje, čak i ako ne znaju koji su to razlozi. Kada su podređena i podčinjena i nemaju izbora, vjerojatno će se ljutiti. Djeca, koja su prezaštićena ili su fizički ili verbalno zlostavljana, često osjećaju ljutnju. Roditelji na ljutnju reagiraju s još više podčinjavanja i zastrašivanja, što dodatno pogoršava situaciju. Ako se vi ili dijete osjećate ljutito, može doći do borbe za premoć, a zapravo je u tom trenutku važno poraditi na suradnji.

Kako se nositi s dječjim ispadom bijesa?

1. Recite djetetu: 'Stvarno si ljut. U redu je tako se osjećati, ali možeš li mi reći riječima umjesto djelima, na koga ili na što si ljut?' Pričekajte djetetov odgovor i sa zanimanjem slušajte umjesto da kažete: 'Ne bi se trebao ljutiti.'

2. Ponekad, kada su uzrujana, djeca ne mogu prepoznati svoje osjećaje. Pričekajte da se dijete smiri i porazgovarajte s njime kada bude spremno.

3. Možete mu pomoći da ublaži bijes tako što ćete pokušati otkriti što želi i pomoći mu da to dobije, na primjer: 'Ljut si jer tvoja sestra može ostati duže budna. Kad budeš u njezinim godinama, moći ćeš ostati budan koliko i ona.'

4. Kada se vaša djeca svađaju, ne birajte strane. Recite im: 'Vidim da vam je teško ovo riješiti. Malo se umirite i pokušajte ponovo kasnije, ili završite ovu borbu negdje drugdje. Ne zauzimam ni jednu stranu.'

5. Ako imate djecu koja se stalno svađaju, pokušajte da vaša ne bude zadnja, već ih umjesto toga zagrlite. Pitajte ih za mišljenje umjesto da im govorite što da rade. Kada prepoznate borbu za moć, zastanite i recite: 'Ne želim vas kontrolirati, ali cijenit ću vašu pomoć. Da vidimo što možemo riješiti nakon što se svi malo smirimo.'

Kako djecu naučiti da prevladaju napade bijesa?

1. Razgovarajte s djecom tako da znaju da mogu razgovarati o stvarima koje ih muče, da će biti saslušani i da ćete zajedno riješiti probleme ako je potrebno.

2. Mlađoj djeci dajte neki izbor umjesto da im govorite što da rade.

3. Uspostavite rutinu. Djeca bolje reagiraju na rečenicu: 'Vrijeme je za večeru', nego 'Želim da odmah dođeš za stol'. Djeca se osjećaju važnija kada ih pitate: 'Što je sljedeće na našoj listi obaveza?'

4. Kada je dijete dobro raspoloženo, spomenite mu da primjećujete da je često ljutito i zamolite ga za pomoć da zajedno smislite način na koji bi moglo pokazati svoju ljutnju, a da nikoga ne povrijedi. Starijoj djeci predložite da zapišu na što su ljuti ili nacrtaju sliku svoje ljutnje.

5. Ako ste samohrani roditelj, izbjegavajte bilo kakve pogrdne komentare o drugom roditelju svoga djeteta. Ne očekujte da će djeca zauzeti mjesto druge odrasle osobe.

6. Ne bojte se vlastite ljutnje. Ljutnja je važan osjećaj koji vas upozorava na moguće zlostavljanje, fizičko i emocionalno. Naučite reći: 'Ljut/a sam'. Svojoj djeci dajete dobar uzor kada te osjećaje izražavate riječima, a ne ispadima bijesa.

Djeca mogu naučiti kontrolirati bijes

Djeca mogu naučiti da se ono što osjećaju razlikuje od onoga što čine, da je u redu osjećati ljutnju, ali nije u redu povrijediti druge ili se ponašati bezobrazno. Trebaju naučiti da mogu imati moć i kontrolu nad sobom i svojim životom. Nitko ne uživa u osjećaju nemoći, a djeca vole doprinijeti i uspjeti, a da se ne moraju boriti za svoje potrebe.

Ljutnja može biti znak da djeca sebe vide nemoćnima i izvan kontrole. Možda misle da pokušavate upravljati njihovim životima umjesto da ih osnažujete i potičete da budu sposobna i uspješna. Umjesto da pokušavate spriječiti djecu u izražavanju ljutnje, razgovarajte s njima o načinima na koje pokazuju frustraciju i kako bi mogli drugačije reagirati.

Često nismo svjesni koliko možemo uznemiriti djecu i ponašati se prema njima s nepoštovanjem. Njih to ljuti i obično će nam reći gdje je problem ako vide da smo voljni slušati.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Najpopularnije