3 švedska pravila za odgoj sretne i otporne djece

Stručnjakinja za roditeljstvo i majka dvoje djece odrasla je u Švedskoj, a svojoj djeci prenijela je život "friluftsliv" - skandinavska riječ za život na otvorenom.

Shutterstock

Koliko god se trudili biti dobar roditelj, uvijek postoji nešto zbog čega se osjećate krivim. Mame i tate opterećuju mnogim stvarima, između ostalog i stalnom kupovinom igračaka jer na taj način žele usrećiti svoje dijete, ali.. Mališanima ne treba brdo igračaka da bi bili sretni, a to najbolje znaju Šveđani , koji imaju tri tajne za odgoj sretne i otporne djece.

Stručnjakinja za roditeljstvo i majka dvoje djece, Linda Akesson McGurk, odrasla je u Švedskoj, a zatim je svojoj djeci prenijela život "friluftsliv" - skandinavska riječ za život na otvorenom.

Linda je podijelila neke od svojih tehnika i savjeta u svojim knjigama, ali u kolumni za CNBC, gdje između ostalog kaže: "Kad su moja djeca bila mala, dopuštala sam im da se penju po stijenama i drveću, istražuju blato i zemlju, kopaju rupe i igram se bez uplitanja odraslih, baš kao što sam odrastala".

Ova mama danas s obitelji živi u Americi, ali kaže da svoju djecu odgaja na isti način kao i u Švedskoj, zbog čega ih je, između ostalog, većinu dana u godini ostavljala da spavaju u dvorištu ili šeću okolo bosa, zbog čega je dobivala "čudne poglede" okoline.

Linda je ponosna na drevnu metodu obrazovanja koja usrećuje djecu nordijskih zemalja, a evo i njihovih tajni.

3 tajne odgoja djece u Švedskoj koje možete primijeniti

1. Ostanite vani što je više moguće

"Ako ste u stisci s vremenom, pokušajte boravak vani spojiti s nekom već ustaljenom navikom. Primjerice, odvedite dijete pješice umjesto autom u vrtić ili predškolu, večerajte u parku umjesto kod kuće", savjetuje Linda.

Ova Šveđanka kaže da su ovo samo prijedlozi kako bi vam boravak izvan kuće postao navika. U nordijskim zemljama, inače, postoje čak i vrtići na otvorenom, ali i događanja na kojima se okupljaju obitelji radi druženja na otvorenom.

Shutterstock 

2. Koristite ono što imate

"Ako imate priliku povesti svoje dijete na planinarenje u nacionalni park ili divljinu, to je prekrasno, ali veza koju vi i vaše dijete svakodnevno gradite s prirodom imat će veći utjecaj na njega."

Mama Linda kaže da uživa u "Friluftslivu" sa svojom djecom šetajući šumom u blizini svog doma u Švedskoj, a ključno je fokusirati se na prirodu oko sebe.

3. Ne dopustite da vam vrijeme pokvari dan

"Friluftsliv tradicija nas potiče da u svakom godišnjem dobu pronađemo nešto lijepo", kaže ova mama, koja otkriva kako žive Šveđani: "Ne postoji loše vrijeme, samo neprikladna odjeća'. To motivira djecu da idu van svaki dan , bez obzira na vrijeme", zaključuje ona.

 Izvor: Yumama