TETA ČUVALICA: Dijete mora biti u sigurnim rukama kad se vratite na posao, a vi otiđite bez nervoze i suza!

Kamo s djetetom nakon završetka roditeljskog dopusta? Kako podnijeti djetetove suze u trenutku kada izlazite kroz vrata? Ovo su pitanja s kojima se susreće većina majki, mi donosimo odgovore

Shutterstock Prije povratka na posao upoznajte tetu čuvalicu s djetetom

Nakon što ste godinu dana intenzivno uživali u vremenu s bebom, došao je trenutak rastanka. Odjednom se i vi i dijete morate priviknuti na činjenicu da će majka svaki dan više od osam sati izbivati iz obiteljskog doma, što je poprilično stresno za oboje. No tu je i pitanje kamo s djetetom. Bez obzira na to ostaje li u jaslicama, ima li baku i djeda ili tetu čuvalicu, glavna vam je briga hoće li se ono prilagoditi i osjećati voljeno i sigurno. Američke liječnice dr. Carol Cooper i dr. Paula M. Elbirt donose savjete kako da oboje što lakše prebrodite prve tjedne razdvojenosti, ali i otkrivaju koje kvalitete mora imati osoba kojoj ostavljate dijete na čuvanje. 

Shutterstock  Rastanak s djetetom zna biti stresan i za majku i za bebu

IZBORI ZA ČUVANJE

Jaslice ili vrtić - problem je što se brzo popune, tako da je potrebno čim ranije tražiti mjesto. Mogu biti državni ili u privatnom vlasnišvu, a razlika je u cijeni i broju djece u grupi. Starija dojenčad i djeca predškolske dobi ondje će pronaći osmišljene programe koji su poticajni i zabavni. Iako imaju dovoljan broj osoblja pa se ne može dogoditi da vam zbog bolesti otkažu čuvanje djeteta, promjene odgajatelja mogu biti česte što može uznemiriti vaše dijete. 

Shutterstock  Jaslice se brzo popune, tako da ćete možda morati pronaći drugu opciju za čuvanje

Baka i djed - ukoliko imate ovu opciju na raspolaganju to je vjerovatno idealan izbor za početak. Osim što dijete ostavljate s osobama koje poznaje, voli i kojima vjeruje i vi ćete biti opušteniji zbog spoznaje da je dijete na čuvanju kod članova obitelji. S članovima obitelji lakše ćete se dogovoriti oko načina brige za dijete no postoji mogućnost da ih previše opteretite i da će djetetu s vremenom trebati društvo vršnjaka. 

Shutterstock  Članovi obitelji idealna su opcija za čuvanje vašeg djeteta

Teta čuvalica - ovo je još jedna mogućnost da dijete ostane u svom stanu, okruženju koje poznaje i da dobije individualnu brigu i pažnju. Najčešćče roditelji za njih doznaju usmenom predajom, jer ne moraju imati registriranu djelatnost. No tu se krije i opasnost - svakako je dobro provjeriti osobu kojoj ostavljate dijete na brigu. Još jedan nedostatak je i činjenica da su tete čuvalice skupe. 

Shutterstock  Dobro provjerite osobu kojoj ostavljate dijete na čuvanje

Obrt za čuvanje djece - postoje osobe koje u vlastitom domu čuvaju više djece. Zgodna opcija za roditelje koji ne žele da dijete boravi u velikom kolektivu, a istodobno ima mogućnost družiti se s drugom djecom. 

Shutterstock  Postoje osobe koje u vlastitom domu čuvaju više djece

PROVJERA TETE ČUVALICE

Dovoljno rano upoznajte dijete i osobu koja će ga čuvati. Postepeno povećavajte sate koje provode zajedno kako bi dijete imalo dosta vremena za prilagodbu. Vašem će djetetu također koristiti ako vidi da se i vi odlično slažete s tetom čuvalicom stoga ju tretirajte kao partnera, a ne kao suparnika. Redovito razgovarajte s njom o problemima i promjenama u razvoju vašeg djeteta i zahvalite na pomoći. Osoba koja će čuvati dijete treba:

  • biti topla i prijateljska 
  • pažljivo slušati i gledati
  • uživati u razgovoru s djetetom o tome što radi
  • biti zabavna i maštovita
  • biti strpljiva i spremna na prilagodbu ritmu djeteta
  • sudjelovati u igri
  • biti korak ispred - predviđati moguće opasne situacije
  • biti dosljedna u tome što dijete smije, a što než
  • zna kako osigurati dom za dijete
  • zna osnove prve pomoći
Shutterstock  Prije nego ostavite dijete na čuvanje upoznajte ga s tetom čuvalicom i dajte mu vremena da se privikne na nju

KAKO PREŽIVJETI RASTANAK?

Kako rastu djeca su sve više vezana za vas, a strah od razdvajanja je pokazatelj emocionalnog razvoja. Kad ostavljate dijete ono ne zna hoćete li se vratiti, umirite ga na ove načine:

  • najavite mu 10 do 15 minuta prije odlaska da uskoro idete, ali i napomenite da ćete se kasnije vratiti
  • smireno ga zagrlite i poljubite na rastanku
  • otiđite bez nervoze
  • ne brinite da će vas dijete zaboraviti ili se više vezati za tetu čuvalicu, uvijek ćete biti najvažniji u životu svog djeteta