Beba koja raste treba puno sna da bi se mogla razvijati, a svaki će se roditelj složiti kada kažemo da je odmorna beba sretna beba. No, također je važno odmalena uvesti rutinu spavanja i prehrane kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati, piše Yumama.

U prvoj godini života, većina beba odrijema dva puta tijekom dana; a raspored se dijeli na jedno spavanje ujutro i drugo poslijepodne. Između 12. i 24. mjeseca bebe počinju naginjati prema jednom spavanju i to se može manifestirati na različite načine. Mnoge bebe imaju tendenciju preskakati jutarnje drijemanje. Iako im i dalje treba drijemanje, ipak ga odluče preskočiti, a ta neravnoteža uzrokuje da postanu mrzovoljni i plačljivi. Neke bebe će prijeći na novi raspored spavanja bez ikakvih problema, a njijhovi su roditelji doista blagoslovljeni.

Znakovi na koje treba obratiti pozornost pri prelasku s dva na jedno spavanje, a koje možete primijetiti u dobi između 12 i 24 mjeseca.

1. Dvotjedni vremenski okvir

Kad beba ne želi drijemati dva tjedna, to je dobar vremenski okvir za procjenu obrasca spavanja. 

2. Nespavanje

Vaša beba ostaje budna do 4 sata s ili bez nervoze. Mnoge bebe trebaju san nakon nekog vremena, ali ako je beba spremna za prijelaz, ostat će budna satima. 

3. Odbijanje drijemanja

Ako je beba spremna, počet će odbijati drijemanje. Ovo može biti ili jutarnje ili popodnevno spavanje.

Kako znati da je beba spremna za novu rutinu spavanja tijekom dana?
Shutterstock 

4. Paradoks jednog spavanja

U ovoj situaciji možete otkriti da vaša beba ne odbija nikakvo drijemanje, iako je pokušavate navesti na jednokratno spavanje. Ovo je paradoks i može biti znak regresije spavanja

REGRESIJA SPAVANJA: Vaša je beba bila dobar spavač, a sada odjednom opet ste s njom budni pola noći

5. Različite dužine spavanja

Drijemanje bebe posljednjih nekoliko mjeseci bilo je u pravilnim intervalima, ali sada se duljina drijemanja promijenila. Ponekad su jutarnja drijemanja duža, a popodnevna kratka ili obrnuto, što može biti znak da morate promijeniti raspored. Svakako pratite napredak sljedećih nekoliko tjedana. 

Kako prebaciti bebu na jedno spavanje tijekom dana

Faza prijelaza može biti malo teška i javit će se nekoliko uspješnih situacija, ali i nekoliko promašaja. Vaša beba može oscilirati između jednog i dva spavanja dnevno. To može biti zbunjujuće za nju, ali možete pokušati zamijeniti jutarnje spavanje s drijemanjem. Pobrinite se da se drijemanje razlikuje od potpunog spavanja.

Kada vaša beba konačno prijeđe na jednokratno spavanje, primijetit ćete da će popodnevno spavanje trajati malo duže nego inače i da će sva tri obroka stići nešto ranije.

Kada biste trebali izbjegavati prebacivanje bebe na novu rutinu spavanja?

Ako vaša beba nije spremna prijeći na jedno spavanje po danu, mogu se javiti odstupanja i znakovi na koje treba obratiti pažnju. Svakako potražite znakove i ne pokušavajte prisiliti bebu na raspored za koji možda još nije spremna.

To uključuje znakove kao što su:

  • Ako beba ima oko 11-13 mjeseci, možda je malo rano da je pokušate prebaciti na raspored od jednog spavanja po danu.
  • Ako se beba probudi rano ujutro ili je često budna tijekom noći nakon prelaska na jedno spavanje, možda još nije vrijeme za prijelaz.
  • U slučaju da je beba tek počela hodati ili govoriti, možda bi bilo dobro da se vratite jer razvojne prekretnice obično poremete obrasce spavanja na nekoliko dana.
  • Ako propuštanje spavanja dovodi do ljutnje, nervoze i umora, možda još nije vrijeme da prijeđete na jedno spavanje.