Prema Američkoj pedijatrijskoj akademiji, tijekom prvih 12 mjeseci bebina života nije preporučljivo stavljati baš ništa na prostor (u krevetić) u kojem beba spava, što uključuje dekice, plišance i jastuke. Iznimka su vreće za spavanje, kojima je beba praktički omotana i nema opasnosti da izmigolji iz njih ili da ručicama ili nožicama je tijekom spavanja prebaci preko svoje glave. No ne postoje samo stvari koje su potencijalno opasne u bebinoj blizini kada spava. Postoje i mjesta koja također nisu sigurna za spavanje. Portal Pitaj mamu je nabrojao njih 4, donosimo ih u nastavku…

Stolice za ljuljanje ili na vibraciju
Bebe ne bi trebalo ostavljati u stolicama za ljuljanje bez nadzora. Ako beba kratko odrijema u svojoj stolici, igra se u njoj tijekom dana ili ju utješite puštajući vibracije, to su sve prihvatljive radnje. No, spavanje u stolici noću je opasno jer je bilo slučajeva gušenja. Glava može doći u nepovoljan položaj pri čemu se blokiraju dišni putevi. Starija djeca mogu, pak, nastradati pokušavajući se izvući iz stolice.

Autosjedalice kada nisu u automobilu
Kada autosjedalica nije propisno montirana u automobilu, glava djeteta može kao i kod sjedalice za ljuljanje “pasti” i ugroziti protok zraka kroz dišne putove. Za spavanje je možete iskoristiti u rijetkim situacijama kada je netko u neposrednoj blizini djeteta i može ga svaku sekundu kontrolirati i “imati na oku”.

Kauč, fotelja i slično
Beba se tek uči micati i ne zna kontrolirati svoje tijelo. Ponekad se mogu otkotrljati, pa se zbog nedovoljno snage ne mogu vratiti natrag. Ako se beba pomakne do jastuka, on joj može ugroziti disanje. Ili ako pak “krene” na suprotnu stranu, može lako završiti na podu.

Ljuljačke
Glavni sigurnosni problem je kompromitiranje dišnih puteva, kao i sa svim ostalim predmetima na ovom popisu. Dijete u ljuljački zato treba provoditi vrijeme isključivo uz prisustvo odrasle osobe.

tata namješta autosjedalicu
Shutterstock Bebe nikad ne bi trebalo ostaviti da spavaju u autodsjedalici bez nadzora