Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STRUČNJACI GODINAMA PROMATRALI DJECU ČIJI SE RODITELJI SVAĐAJU PRED NJIMA: Ovo su strašne spoznaje do kojih su došli

Autor Roditelji.hr

Način na koji se roditelji slažu igra veliku ulogu u dobrobiti djeteta. Taj odnos može utjecati na sve - od mentalnog zdravlja do uspjeha u školi i budućih odnosa s drugima

 Stručnjaci godinama promatrali djecu čiji se roditelji svađaju, posljedice za zdravlje su strašne Izvor: Shutterstock

U sklopu međunarodne studije stručnjaci su nekoliko desetljeća promatrali odabrane obitelji s djecom, a rezultati su pokazali da djeca koja su već sa šest mjeseci starosti izložena roditeljskim sukobima mogu imati ubrzan rad srca i reakciju hormona stresa. Dojenčad, mala djeca i adolescenti mogu pokazivati znakove poremećenog ranog razvoja mozga, poremećaje spavanja, anksioznost, depresiju, poremećaje ponašanja i druge ozbiljne probleme, a sve to zato što žive u obitelji punoj sukoba. Slični se učinci uočavaju i kod djece koja su izložena stalnim, ali manje intenzivnim sukobima, u usporedbi s djecom čiji roditelji konstruktivno razgovaraju i rješavaju sukobe, piše BBC.

Često se vjeruje da su razvod i odvojeni život roditelja posebno štetni za djecu i da imaju trajne posljedice. No pokazalo se da najveću štetu zapravo uzrokuju svađe roditelja, prije, tijekom i nakon rastave, a ne sam razvod.

Što sve to znači za roditelje?

Prvo, važno je prepoznati da je savršeno normalno da se roditelji međusobno svađaju ili ne slažu. Međutim, kada roditelji ulaze u česte, intenzivne i neriješene međusobne sukobe, to jako loše utječe na djecu. Još je gore ako se svađaju oko djece, pa djeca sebe krive za sukob mame i tate. Također, na dijete loše utječe ako se roditelji ponašaju kao dva stranca, bez ljubavi i normalne komunikacije, čak i ako se ne svađaju. Istraživanja također pokazuju da djeca od, recimo, dvije godine primjećuju da među roditeljima nešto nije u redu, čak i ako se nasamo svađaju. Istraživanje također pokazuje da dječaci i djevojčice različito reagiraju na svađe roditelja – djevojčice su izložene većem riziku od emocionalnih problema, a dječaci od problema u ponašanju. Sve ovo pokazuje da je podrška djeci važna, ali da se fokus ne smije maknuti ni s roditelja jer su oni često ključ svega i da, primjerice, svađe kojih oni možda nisu ni svjesni mogu imati nesagledive posljedice na dijete.

 Psihijatar otkrio 3 stvari koje loše utječu na odgoj djeteta
Na dijete loše utječe i ako se roditelji ponašaju kao dva stranca, bez ljubavi i normalne komunikacije, čak i ako se ne svađaju
Izvor: Shutterstock

 Izvor: Zadovoljna.rs

Možda će vas zanimati

Najnovije