Kupili ste krevetić ili opremili dječju sobu no umjesto da spava u svom prostoru beba nakon povratka kući iz rodilišta već prvu noć provodi u vašem bračnom krevetu. Poznato? Niste jedini roditelji kojima se ovo dogodilo, štoviše uživate u činjenici da između vas i partnera sigurno spava maleno biće. No što napraviti kada ta situacija potraje mjesecima ili čak godinama? Ovo su trikovi koji predlažu stručnjaci:

Odaberite pravi trenutak
Ovo je jedna velika promjena u životu djeteta stoga je ključno izbjegavati je provoditi u trenutku kada se u vašoj svakodnevici odvijaju druge značajne stvari – bilo da je riječ o bolesti djeteta, polasku u vrtić, životu u novom stanu… Također je važno i da roditelji ne prolaze kroz nekakve dodatne pritiske, poput selidbe ili trudnoće, jer zbog stresa kojem ste izloženi možda nećete biti u stanju provesti to što ste naumili.

Odluku moraju provoditi svi uključeni
Važno je da prije nego li počnete privikavati dijete na samostalno spavanje razgovarate s partnerom i uvjerite se da se oboje slažete oko toga da je nužno premjestiti dijete u vlastiti krevetić. Ako ste oboje dosljedni u toj odluci lakše ćete ju provesti u djelo. Također je važno da o ovoj odluci, ali i načinu njezina provođenja obavijestite i ostale osobe uključene o brigu o djetetu – bilo da je riječ o bakama i djedovima ili dadilji. Ako se svi ne ponašaju u skladu s vašom odlukom, odnosno ako će jedna osoba dotrčati do vaše bebe prvi put kad zaplače, dijete će biti "zbunjeno" različitim obrascima ponašanja i vaš će trud biti uzaludan.

shutterstock_1919403254.jpg
Shutterstock 

Mazite se s djetetom prije spavanja
Roditelje griješe ako misle da bi prije spavanja jednostavno trebali položiti dijete u krevetić i ostaviti ga da spava. Stručnjaci preporučuju da se prije nego što zaspi mazite s djetetom, ali upozoravaju na to da ga ne ljuljuškate ili na bilo koji drugi fizički način uspavljujete, jer će beba te fizičke pokrete povezati sa spavanjem i očekivati da ga tako svaki put uspavljujete.

Ostavite dijete da samo zaspi
Ovo je ključni korak, jer je i ideja da beba nauči zaspati bez vas. Stoga je bitno nastojati da dijete ne zaspi u vašem naručju ili tijekom hranjenja. Stručnjaci predlažu da bebu položite u krevetić dok je još budna no u kojem točno trenutku nisu se usuglasili. Jedni savjetuju da bebu položite u krevet kad se čini da je pospana, odnosno kada joj se oči počinju zaklapati. No drugi pak zagovaraju da se dijete položi u krevet kada je opušteno, ali još uvijek potpuno budno. Stoga je najbolje da sami isprobate i otkrijete što odgovara vašem djetetu.

shutterstock_619356281.jpg
Shutterstock 

Utješite dijete ako plače
Roditelje se prije učilo da polože bebu u krevet, zatvore vrata i ostave ju da plače. Danas se sve manje majki i očeva odlučuje služiti ovom metodom. No stručnjaci napominju da je plač neizbježan te ističu kako je to samo način na koji beba komunicira s vama kada je nesretna. Koliko ste plakanja spremni ili sposobni prihvatiti ostaje na vama. Dođete li do bebe prebrzo ona neće naučiti spavati sama, no ostavite li ju da predugo plače postat će toliko uznemirena da će joj biti nemoguće zaspati. Umirite dijete tako da ga vratite natrag u krevetić, pričajte mu tiho, umirujućim tonom glasa, pomazite ga po rukama ili leđima i naposlijetku ugasite svjetlo.

Ne odustajte!
Ništa ne ide preko noći pa tako ne možete očekivati niti da ćete nakon nekoliko dana imati dijete koje spava samo u krevetiću. Djeca mlađa od godine dana brže će se prilagoditi i usvojiti nove navike te će za samostalno spavanje biti spremni već kroz nekoliko tjedana. Ukoliko su djeca starija od godine dana trebat će vam više vremena da nauče spavati sami u krevetu.

Što vam još može pomoći?

Plišana igračka

Kako bi dijete lakše zaspalo, odaberite zajedno igračku za spavanje. Njezina će blizina umiriti većinu djece. Najbolje je igračku prvo početi stavljati između vas i djeteta u krevet (kad dijete još spava s vama) da dijete upozna fizičku odvojenost od roditelja i asocira igračku s bliskošću s roditeljem. Tako će u svom krevetiću imati igračku koja će ga tješiti, ali i asocirati na roditelja.

Rituali za laku noć

Ne zaboravite ni na rituale prije odlaska na spavanje. Dječja psiha, unatoč fleksibilnosti, ipak treba stabilnost i ponavljanja koja sugeriraju da je u kući sve u redu i da je sigurno. Topla kada, pranje zubića, priča za laku noć, šalica toplog mlijeka, maženje... i dijete je spremno za spavanje.

Razum prije svega

Ako nikako ne uspijevate dijete spremiti natrag u krevet jer plače te zatim ne može dugo zaspati nemojte inzistirati. Nijedno pravilo nije vrijedno vaših ili djetetovih živaca. Ponovno pokušajte istom metodom za nekoliko mjeseci.