Na tečaju za trudnice možete naučiti nešto važno. Dijete će biti zadovoljno i smireno ako ga često držite, nosite, grlite, milujete i pričate mu. Blizina majke, njezina toplina i glas nešto je najljepše što mu se može dogoditi.

Dodatna masaža

Djeca u majčinu trbuhu već od 10. ili 11. tjedna osjećaju bol, a čini se da im je i koža osjetljiva na dodir. Osjet opipa razvija se već u tako ranoj dobi jer je plod izložen stalnim podražajima mišića maternice koje dijete počinje postupno osjećati i na njih reagirati. Čini se da nijedan osjet nije u tolikoj mjeri razvijen odmah nakon porođaja kao osjet dodira.

To potvrđuju i istraživanja američkih znanstvenika u Miamiju koji su prerano rođene bebe pokušali masirati, milovati te im na taj način ublažiti traumu porođaja. Nedonošene bebe koje su dobivale nježnu masažu tri puta dnevno puno su bolje napredovale u usporedbi s onima koje to nisu prošle. Stručnjaci to objašnjavaju time što masaža kod nedonošene djece stimulira nervus vagus ili lutajući živac, koji prenosi informacije iz mozga prema dišnom i probavnom sustavu i time ih ujedno stimulira. Novorođene bebe koje su mogle osjetiti dodir brže su dobivale na težini i u prosjeku šest dana ranije izlazile iz rodilišta. U dobi od devet mjeseci te su bebe bile motorički naprednije, a i mentalno su pokazivale viši stupanj razvoja.

Dodir čini čuda za sve bebe

Ne napreduju samo nedonošene bebe brže i bolje zbog dodira, masaže, grljenja i ljubljenja. Svim je bebama jednako važno osjetiti fizički kontakt s osobama koje ih vole. Pomislili bismo, pa ima li išta jednostavnije i prirodnije od toga? Ipak, postoje i potpuno suprotna mišljenja, kako primjerice ne treba uzimati dijete previše ne ruke jer bismo ga tako mogli razmaziti. Bolje ga je ostaviti da se malo isplače pa će se postupno naviknuti. Takav komentar će u svima duboko pobuditi pomiješane osjećaje, makar možda i mislili da ta metoda možda i ima smisla.

Naši mališani doista vrlo brzo shvate kad na njihov plač nitko ne reagira. Samo je pitanje što u njima ostaje kao rezultat takvog ignoriranja? Michel Odent, svjetski poznati opstetričar, inače začetnik ideje prirodnog porođaja u vodi, tvrdi: "Tek rođeno dijete traži blizinu svoje majke njezinu toplinu, milovanja, glas, miris, osjećaj dodira s njezinom kožom. Djeca se u pravilu osjećaju spokojnije i sretnije u majčinoj postelji nego u svom krevetiću, čak i onda kad majka nije prisutna. Čini se da je to zato što ih umiruje majčin miris koji mogu osjetiti. Mališanima je nužno potrebno da ih nose i njišu majčine ruke."

Mazite i milujte svoje dijete

Mazite i milujte svoje dijete. Nikada nemojte pomisliti da pružanje ljubavi može naškoditi vama ili djetetu. Roditelji se ne smiju bojati grliti svoju djecu, s izgovorom da bi ih mogli razmaziti, niti ih prestati ljubiti i maziti iz bilo kakvog straha. Strah je neopravdan, a nedostatak kontakta u ranom djetinjstvu sigurno će se na neki način odraziti u budućem životu.

Danas psiholozi preporučuju terapiju dodirom (milovanje, masaža) pomoću koje se ublažavaju problemi s kolikama (grčevima u trbuhu), poremećajima sna, smanjuje se hiperaktivnost djeteta ili stres.

Svaki roditelj svojim dodirom može pomoći djetetu, a bojazan da će se ono na to naviknuti te cijeli život željeti sjediti u njegovu krilu, nema nikakve osnove. Kako dijete bude odrastalo, sve će se rjeđe privijati uz vas. To doba će ionako, bez brige, prirodno brzo doći.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia