Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovako vaše dijete uči samostalno se igrati

Vještinu samostalnog igranja mogu učiti već i bebe. Važno je samo dati im priliku da isprobaju samostalnu igru i nauče je. To je moguće ako se roditelji ne miješaju prečesto i ako izbace misao iz glave da se s djecom treba igrati ...

 samostalno igranje

Mnogi roditelji imaju grižnju savjesti kada njihovo jednogodišnje dijete sjedi na podu i naizgled ne čini ništa osim što gleda muhu na zidu. "Trebali bi se igrati s njom", kaže vam vaš unutarnji glas, ali bolje je da ne podlegnete tom porivu.

Jer gledanje muhe za dijete nije dosađivanje. Naprotiv to je djetetov projekt i ono je uzbuđeno zbog toga što se samostalno zabavlja. Posredno vježba i koncentraciju jer se fokusira samo na tu jednu muhu i njezine avanture. Sve su to vrlo važne aktivnosti, zar ne?

Čim dijete navrši tri ili četiri mjeseca, mame i tate mogu (i trebaju) poticati samostalnu igru. Ovi savjeti će vam pomoći:

  • Pustite

Ako je vaše dijete "zauzeto", ne prekidajte ga. To vrijedi za stariju djecu, ali i za bebe. Većina beba nakon buđenja tiho leži u svojim krevetićima, proučavaju svoje ruke ili mašu s njima. To su počeci nezavisne igre.

Savjet: Možete produžiti tu fazu samostalnog igranja poticajnim i šarenim mobilima, zvečkom, malim zrcalom, zvončićem ili plišanim životinjicama koje ćete pričvrstiti na rešetku.

  • Stvorite uzbudljivo okruženje

Kad beba leži na podu okružite je s nekoliko zanimljivih igračaka na dohvat ruke.

Savjet: Ove igračke nudite samo kad se vaše dijete igra samo. Nakon igre ih pokupite jer ćete time potaknuti interes.

  • Uvesti igru svaki dan

Mala djeca će najbolje pronaći svoj ritam igre kad imaju priliku redovito igrati se sama. Idealno je ponuditi djetetu igranje u isto doba dana (jednom do dva puta dnevno). Osigurajte mu mirnu atmosferu, bez televizora i pozadinskih zvukova s radija.

Savjet: Vaše dijete se ne igra samo? Igrajte se uz njega (ali ne s njim) i okrenite se nekoj drugoj aktivnosti čim ono "zaroni" u svoju igru.

  • Izvan sobe

Samostalno igranje uključuje i trenutke kad se dijete nastavlja igrati iako ste vi izašli iz prostorije na nekoliko minuta. To možete učiti već od četvrtog mjeseca života - odaberite trenutak u kojem je vaše dijete fascinirano nečim, a zatim napustite sobu. Postupno produžujte odsustvo.

Savjet: Ako vaše dijete ne voli ostati samo, vježbajte tu situaciju. Najavite mu da ćete kratko otići do zahoda, idite u kupaonicu i stalno govorite na glas kako bi vas dijete čulo.

  • Pričekajte s intervencijama

Otkotrljala se loptica, prevrnuo se medo – takvih situacija će biti na pretek, ali ne morate odmah priskakati djetetu u pomoć. Pričekajte trenutak jer možda samo može riješiti problem.

Savjet: Ponekad je dovoljna samo mala podrška koju ćete pružiti pitanjem "Kako možeš dohvatiti loptu?" I evo već se ponovno zaigralo.

  • Ne očekujte previše

Sva djeca mogu naučiti igrati se sama. Ali koliko dugo će učenje trajati, ovisi o temperamentu djeteta. Normalno je da djeca mlađa od 1 godine sama provedu u igri 5 do 10 minuta, između 1 i 3 godine 15 do 30 minuta. Svakako ostanite blizu.

Savjet: Koristite to vrijeme za sebe i ako morate samo podignite noge u zrak!

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije