Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Greške pri uspavljivanju: Dozvolite svojoj bebi da prespava noć

Većina beba je spremna prespavati noć već s tri ili četiri mjeseca - ako im roditelji to dozvole. Saznajte koje su to najčešće greške koje roditelji čine kada pokušavaju uspavati svoje dijete

Greška broj 1: Postali ste rob svoje bebe

Ako vaša beba zaplače svaki put kada je spustite u krevetac i vi joj se svaki put vratite da je utješite, ona nikad neće naučiti kako da se umiri za spavanje.

Naravno, ovo ne znači da ne treba pomoći djetetu ako je bolesno ili uplašeno. Kad čujete da bebe zaista plače, pričekajte pet minuta prije nego odete do kreveta. Sutra navečer, produžite taj interval do deset minuta i tako dalje. Na kraju, beba će sama naučiti da se uspava.

Greška broj 2: Produžiti noćno hranjenje

Vaše dijete je spremno odreći se hranjenja u ponoć u trenutku kada dostigne oko pet i po kilograma. Ukoliko je teže od toga i nastavlja plakati tijekom noći, to je naučena reakcija. Umjesto hranjenja, dajte svom djetetu priliku da sebe ponovno uspava.

Greška broj 3: Ljuljuškanje

Ako ovo radite često, vaša beba će početi ovisiti o tome da neprestano bude u vašim rukama dok ne zadrijema.

Zaspi li kada joj date bočicu, lagano je probudite prije nego što je stavite u krevetić. Najbolje je da ljuljate bebu dok se ne smiri, a potom je stavite u krevetac, dok je ona još uvijek pomalo budna tako da može sama zaspati.

Greška broj 4: Ostaviti dijete u krevetu sa bočicom

Kad se vaša beba uspava uz bočicu, mlijeko joj može ostati u ustima što bi dovelo do promjene boje zuba i njihovog propadanja. Spavanje s bočicom također povećava opasnost od dobivanja infekcije uha.

Greška broj 5: Zamijeniti noć za dan

Vaša beba nikad neće naučiti kako da spava tijekom noći ukoliko ne shvati razliku između mraka i svjetla. Kako biste pomogli svom djetetu da organizira ritam spavanja, pokušajte mu osvijetliti sobu tijekom jutra i za vrijeme popodnevnog drijemanja. I nikako nemojte ostavljati svjetlo u sobi tijekom noći.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije