Stisnute šačice u boksačkom položaju i zgrčene nožice tipične su za tek rođene bebe. S vremenom bi ta napetost mišića ipak trebala popuštati. Saznajte je li s mišićima vaše bebe sve u redu...

Da bi dijete pod kraj trudnoće doslovno moglo "stati" u trbuh, mora se stisnuti u tzv. položaj fetusa − zgrčiti ručice i nožice i čvrsto ih priljubiti uz trup. Da bi to beba uopće mogla napraviti, pobrinuo se hipertonus mišića kojima upravlja središnji živčani sustav. On održava zgrčen položaj, u kojem dijete čvrsto i kruto boravi sve dok se ne rodi. Poslije porođaja mišićni tonus bi trebao postupno popuštati i omogućiti djetetu normalan motorički razvoj.

Kada se problemi s tonusom pokazuju?

Netom nakon porođaja pedijatar i neuropedijatar će pored drugih važnih parametara u Apgar ocjeni kontrolirati i u kakvom je stanju djetetov mišićni tonus kako bi se otkrila eventualna patološka stanja koja mogu ukazivati na dublje neurološke poremećaje. Međutim, tada je mišićni tonus još uvijek čvrst i tek će sljedećih mjeseci zajedno s urođenim refleksima polako popuštati. To je razlog zašto se često poremećeni mišićni tonus kod djece otkriva na pedijatrijskim pregledima nakon nekoliko mjeseci. Tada i roditelji mogu polako ukazati na neke simptome koji ih u tom smislu zabrinjavaju.

Postoje razni oblici problematičnog tonusa kod beba:

POVIŠENI TONUS (mišićna hipertonija, hipertonus)

Kod ovakve dijagnoze dijete izgleda pretjerano kruto i čvrsto, što može zavarati roditelje da pomisle kako je dijete napredno. Ima stisnute šačice dulje od trećeg mjeseca ili vrlo rano (prije trećeg mjeseca) može samostalno držati glavicu.

SNIŽENI TONUS (mišićna hipotonija, hipotonus)

Ovo stanje označuje da je dijete pretjerano mlitavo i opušteno. Dijete izgleda mlohavo, "mekano", nožice i ručice su ispružene kao kod krpene lutke i pojačano se pregibaju u predjelu laktova i koljena − više od 180 stupnjeva.

NEUJEDNAČEN TONUS distoni sindrom (distonija)

Ovo je najučestaliji poremećaj tonusa kod novorođenčadi. Kod djeteta se uočavaju i simptomi hipertonusa i hipotonije. Naime, neki su mišići previše opušteni, a drugi zgrčeni.

ASIMETRIJAmišićnog tonusa

Ni ova dijagnoza nije rijetka kod malih beba. Ako je na jednoj polovici tijela tonus viši u odnosu prema drugom dijelu tijela, djetetov se trup presavija poput luka, glava i zdjelica se izvrću na stranu napetih mišića.

1172-misicni-tonus-kod-bebe

Testirajte tonus djetetovih mišića sami kod kuće i po potrebi se posavjetujte s pedijatrom. Predlažemo vam dva jednostavna testa:

1. Razdvajanje bedara Položite dijete na leđa i pažljivo, da mu ne stvarate neugodan osjećaj, pokušajte razdvojiti nožice i razmaknite ih na strane. Morate osjetiti umjereni otpor? Ako se pri izvođenju ovog testa kod djeteta križaju noge, tada je riječ o hipertonusu. U slučaju hipotonije otpor je ili oslabljen ili ne postoji.

2. Refleks oslonca na stopala i automatski hod Primite dijete pod pazusima, postavite na stolić za presvlačenje i nježno nagnite prema naprijed. Prirodno bi dijete trebalo moći stajati opirući se na puno stopalo s ispruženim prstićima, a kad ga nagnete prema naprijed, automatski koračati. Nožice se kod hodanja ne križaju. Ovaj refleks nestaje oko prvog ili polovice drugog mjeseca života. Ako primijetite da se beba oslanja na prednji dio stopala s podignutim prstićima, ili previše ispravlja i križa koljena pri hodu, znači da ima povišeni mišićni tonus. Isto vrijedi i ako mu se taj refleks zadrži i nakon mjesec i pol dana.

Hipotonija je u pitanju ako dijete, umjesto da stoji, pokušava sjesti, čučnuti ili se uopće ne pomiče s mjesta. Takva se reakcija može dogoditi i u slučaju da je dijete vrlo sito, umorno je i želi spavati. Zato ovakvo testiranje izvodite kad je naspavano.