Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

8 proljetnih povrtnih kašica

Proljeće nam ne donosi samo pregršt voća. Stiže nam i mnoštvo finog povrća taman za odlične proljetne kašice. Svježe tikvice, cvjetače, brokule, mrkvice... Čini vam se dosadno? Naprotiv, uz naše recepte, vaše maleno će oblizivati ...

Cvjetača s krumpirom i piletinom (6. mj)

Treba vam : 4 krumpira, 150 g cvjetače, 100 g piletine, 300 ml vode, 15 ml repičinog ulja, 15 ml soka od jabuke

Krumpir ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču podijelite na cvjetiće i operite. Piletinu operite i narežite na male kockice. Povrće kuhajte s piletinom na laganoj vatri oko 20 minuta. Na kraju sve izmiksajte i dodajte ulje i sok.

SAVJET VIŠE: Umjesto krumpira i piletine možete upotrijebiti i avokado.

, Image: 351144891, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tikvica s cvjetačom i pahuljicama od prosa (7. mj)

Treba vam : 100 g tikvica, 40 g cvjetače, 50 g krumpira, 100 ml vode, 10 g prosenih pahuljica, 8 ml repičinog ulja, 30 ml soka od jabuke

Tikvicu operite, ogulite i narežite na kockice. Cvjetaču podijelite na cvjetiće i operite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Povrće stavite u posudu i pokriveno kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja dodajte pahuljice, ulje i sok jabuke. Sve izmiksajte.

SAVJET VIŠE: Kašica se može i zamrznuti te upotrijebiti unutar 4 tjedna.

Brokula s kus-kusom

Treba vam : 100 g brokule, 100 ml vode, 50 ml soka od mrkve, 20 g kus-kusa, 40 g jabuke, 8 ml repičinog ulja

Brokulu podijelite na cvjetiće i operite. Kuhajte je poklopljeno 10 minuta na laganoj vatri. Kus-kus pomiješajte sa sokom od mrkve i ostavite 10 minuta da nabubri. Jabuku operite, ogulite i narežite na kockice ili uzmite gotovu kašicu od jabuke. Izmiksajte brokulu s jabukama, dodajte kus-kus i sve kratko još jednom prokuhajte. Izmiksajte, dodajte ulje i dobro promiješajte.

SAVJET: Ukusna je i kombinacija tikvice i rižinih pahuljica

Brokula s lososom (8. mj)

Treba vam : 150 g brokule, 1 mali krumpir, 40 g lososa, malo jabučnog soka, 1 žlica repičinog ulja

Brokulu podijelite na cvjetiće i operite. Krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Brokulu i krumpir kuhajte pokrivene u 90 ml vode na laganoj vatri oko 10 minuta. Za to vrijeme pregledajte file lososa i odstranite eventualne kosti. Losos operite i narežite na kockice, dodajte ga povrću i kuhajte 5 minuta. Na kraju dodajte ulje i izmiksajte.

SAVJET VIŠE: Ukusno je i s teletinom i kukuruznom krupicom.

, Image: 209481785, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Tikvice s bananom i palentom (7. mj)

Treba vam : 100 g tikvice, 100 ml vode, 10 g kukuruzne krupice, 50 g banana, 8 ml repičinog ulja, 40 ml soka od jabuke

Tikvice operite, ogulite i narežite na kockice. Kuhajte tikvicu u 50 ml vode pokriveno na laganoj vatri oko 10 min. U drugih 50 ml skuhajte palentu. Kuhanu tikvicu izmiksajte zajedno s bananom pa dodajte palentu. Na kraju dodajte ulje i sok i izmiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto banane i palente ukusan je i batat s piletinom

Tikvice s mljevenom junetinom (8.mj)

Treba vam : 1 krumpir, pola tikvice, 20 g mljevene junetine, pola naranče, 1 žlica repičinog ulja

Krumpir i tikvicu operite, ogulite i narežite na kockice. U 150 ml vode i na laganoj vatri kuhajte meso i povrće oko 15 minuta. Ocijedite sok naranče. U posudu dodajte sok, izmiksajte pa dodajte i ulje i promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto mesa uzmite batat ili pastrnjak.

Mrkva s prepečencem i kruškom (5. mj)

Treba vam : 2 kriške prepečenca od integralnog brašna, 150 ml vode, pola kruške, 1 žlica soka od mrkve, 1 žličica repičinog ulja

Prepečenec ugrubo izmrvite. Zakuhajte vodu pa njom prelijte prepečenec i ostavite da upije vodu. Krušku operite, ogulite i naribajte na sitno (možete dodati i gotovu kašicu od kruške). Kad se prepečenec dobro natopio, dodajte sok od mrkve, krušku i ulje te sve dobro promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto soka od mrkve možete koristiti i sok naranče.

Healthy food concept with fresh vegetables on a rustic wooden kitchen table, Image: 351310456, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia
Mrkva s korabicom i piletinom (5. mj)

Treba vam : 50 g mrkve, 40 g korabice, 40 g krumpira, 25 g piletine, 100 ml vode, 10 ml repičinog ulja, 30 ml soka od jabuke

Mrkvu, korabicu i krumpir ogulite, operite i narežite na kockice. Piletinu operite i narežite na male kockice. Povrće i meso kuhajte pokriveno 15 minuta. Kuhano sve izmiksajte, dodajte ulje i sok pa promiješajte.

SAVJET VIŠE: Umjesto mrkve ukusna je i bundeva. A za vegi varijantu upotrijebite kus-kus ili rižine pahuljice.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije