Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noćna buđenja jednogodišnjaka

Mamin povratak na posao, spavanje u svojoj sobi, glad, premalo dnevne aktivnosti ili previše dnevnog sna... samo su neki od uzroka zbog kojih bi se vaš jednogodišnjak mogao buditi noću i raditi probleme sa spavanjem. Što napraviti?

 noćna buđenja

Mamin povratak na posao

Dijete vas se zaželi tijekom dana pa kad se vratite s posla, sigurno će, posebice ako je to do odvajanja radilo, utjehu češće tražiti na vašim prsima. Noćna dojenja sada mogu biti posebno važna. Pokušajte si olakšati tako da dijete stavite da spava zajedno s vama, a nakon noćnog podoja polegnite ga u njegov krevetić u vašoj sobi. Budite uporni. I strpljivi! Isto tako, ako više ne dojite, provedite bar neko vrijeme u zajedničkom večernjem druženju prije odlaska na spavanje. Malo se skupa poigrajte, igrajte se tijekom kupanja, čitajte skupa slikovnice, držite se tih nekih večernjih rituala i dijete će mirnije usnuti. Pripremite si neku bocu s vodom kraj kreveta u slučaju da dijete pokuša produljiti zajedničko druženje spominjanjem da je žedno... Škakljajte ga, pjevajte, pričajte što ste radili tijekom dana i pitajte i dijete što je ono radilo, a ako ne zna još dobro pričati postavljajte pitanja tako da vam ako može odgovoriti sa "da" ili "ne" ili kimanjem glave. Grlite se i mazite i ne zaboravite mu reći koliko ga volite!

Moja prva soba

Katkad dijete samo odbija dojku potkraj prve godine i prelaskom na spavanje u svoju sobu počne urednije spavati. Zato pokušajte dijete staviti na spavanje u njegovu sobu gdje će imati mira i neće ga svaki vaš pomak i zvuk probuditi. Naravno, prilagodite se i karakteru svog djeteta i odmjerite koliko to njemu uistinu odgovara.

Malo obroka tijekom dana

Pri kraju prve godine djeca znaju početi danju odbijati hranu jer bi radije vrijeme trošila na mnoštvo zanimljivih stvari, igračaka i zbivanja. Hranjenje im se katkad čini dosadno i gubitak vremena. Ako ne motivirate na neki način dijete da redovito nešto pojede, moglo bi se noću buditi i tražiti kalorije na prsima ili tražiti bočicu ili kašice.

Nedostatna aktivnost i previše dnevnog sna

Ako dijete previše spava danju, noću bi se moglo buditi, to jest polako zamijeniti noć za dan. Za zdrav ritam noćnog spavanja važno je da dijete potroši energiju tijekom dana i umori se. Okrutno bi bilo djetetu ne dati da spava ako ono to treba, ali ako je redovito budno po nekoliko sati noću, to svakako trebate pokušati promijeniti. Pokušajte ga danju više "iscrpiti" (idealno je ako može biti što više vani na zraku), probuditi ga ako predugo spava ili ga držati dulje budnim uvečer. Svakako skupite snage i strpljenja jer ćete ovu naviku vjerojatno dulje razdoblje ispravljati.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Thinkstock

Najnovije