Pedijatar i anesteziolog Daniel Rubens iz Seattlea već dugi niz godina istražuje povezanost SIDS-a s problemima u srednjem uhu kod beba.

"Istraživanje se fokusira na kontrolnu grupu novorođenčadi koja jesu ili bar djeluju zdravo. Međutim, iz nekog razloga, ova novorođenčad umire u snu, dok se autopsijom ne može utvrditi točan uzrok smrti."

na-tragu-uzroka-sindroma-iznenadne-smrti-dojenceta-sids

Ovaj pedijatar i anesteziolog iz Seattlea postavio je hipotezu da je srednje uho kod beba koje su umrle od SDIS-a bilo defektno. Iz nepoznatog razloga, kada su bebe stavljene u prostoriju ispunjenu ugljičnim dioksidom, gdje je kisik bio deficitaran, one su gubile sposobnost da se probude i tako izbjegnu opasnost koja vreba od tog plina.

Drugim riječima, zdrava beba, koja a priori nema oštećeno srednje uho, neće biti ometena kada se nađe u prostoriji s manjkom kisika. Dr Rubens se nada da će uspjeti napraviti test koji će roditeljima pomoći da ustanove ima li njihovo dijete oštećeno srednje uho kako bi na vrijeme mogli odvesti dijete kod specijaliste i izbjegli opasnost od SIDS-a.

Bebe koje su umrle od ove bolesti, u najvećem broju slučajeva su umrle u snu. Uzrok smrti još uvijek nije objašnjen, dok su faktori rizika: dijeljenje kreveta, mekan jastuk, izloženost duhanskom dimu i boravak u pretjerano zagrijanim prostorijama. SIDS se povezuje obično s bebama starosti do jedne godine, zato se roditeljima savjetuju da beba spava u vlastitom krevetiću (može odmah pored roditelja) i to na leđima.

Rubensovo istraživanje, koje je objavljeno na internetskoj stranici The Seattle Times, je nastavak istraživanja koje je vodilo Ministarstvo zdravlja na Rhode Islandu (SAD). U prvobitnom istraživanju ustanovljeno je da su bebe koje su preminule od ove bolesti imale oštećeno srednje uho. S druge strane, doktor Rubens i njegov tim su za potrebe istraživanja mehanički oštetili srednje uho kod miša, kojeg su uspavali blagim anestetikom i izložili ga mješavini plinova u kojoj je prevladavao ugljični dioksid u odnosu na kisik. Miševi s oštećenim srednjim uhom gotovo su bili nesposobni da se probude.

(Izvor: yumama.xom)

No dok se sasvim ne potvrde ove premise i pronađe način tretiranja, dobro se podsjetiti što činiti kao prevenciju:

• UVIJEK stavite bebu da spava na leđima.

• Koristite TVRDE madrace u sigurnosnim krevetićima za bebe.

• Uvijek koristite plahte s gumicom

• Prvih godinu beba bi trebala dijeliti sobu s vama.

• Držite meke predmete, igračke, branike za stranice krevetića i opuštenu posteljinu dalje od bebina kreveta.

• NIKAKO NEMOJTE pušiti, piti alkohol ili uzimati droge tijekom trudnoće ili nakon rođenja djeteta.

• Nikako nemojte dopustiti da se puši u blizini bebe.

• Dojenje smanjuje rizik od SIDS-a

• Dude varalice (koje nisu privezane vrpcama za bebe) također smanjuju rizik od SIDS-a i preporučuju se za vrijeme spavanja.

• Pazite da bebi nije prevruće tijekom spavanja.

• Kada su bebe budne i pod nadzorom roditelja, trebale bi što više vremena provoditi na trbuhu.

• Preporučuju se vreće za spavanje (ljetne ili zimske) umjesto deka, jer se dekama bebe mogu ugušiti.

• Ako ipak koristite deke, polegnite bebu tako da stopalima dodiruje kraj kreveta. Pokrijte je tako da deka ne prelazi dalje od grudi. Ugurajte krajeve deke ispod madraca tako da se beba tijekom noći ne može otkriti.

• Bebe koje spavaju s odraslima u krevetu pod znatno su većim rizikom od SIDS-a, pogotovo ako su mlađe od tri mjeseca ili ako krevet dijele s osobom koja je jako umorna, s pušačem, osobom koja je pila alkohol ili uzimala droge.

Savjeti: Krisitna Sajko

Foto: Profimedia