Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ozljeda glave: 7 činjenica koje svaki roditelj treba znati

Tko su rizične skupine, koje staro pravilo više ne vrijedi i kada obvezno potražiti pomoć liječnika?

 djevojčica plače jer se udarila u glavu

Potres mozga = moždana povreda
Potres mozga je moždana povreda i roditelj bi to trebao ozbiljno shvatiti.

Tko su rizične skupine?
Djeca do četiri godine, kao i tinejdžeri od 15 do 19 godine, najskloniji su povredama glave, odnosno potresu mozga (kontuziji). Do četvrte godine, mišići vrata i glave kod djece još uvijek nisu potpuno oformljeni, tako da koordinacija pokreta nije baš najbolja. Starija djeca spadaju u rizičnu grupu najviše zbog sportskih aktivnosti, ali i vožnje automobila.

Kada obvezno k liječniku?
Roditelji se često pitaju treba li dijete odmah odvesti k liječniku ili mogu pričekati. Prvo, nazovite svog pedijatra i konzultirajte se s njim. Ako dijete ima jake glavobolje, praćene povraćanjem I gubitkom svijesti , ne čekajte ni sekundu.

San za oporavak
Usprkos potresu mozga, pustite dijete da spava. Pravilo da se pacijenti s povredama glave drže u budnom stanju je zastarjelo.

Potres mozga ne ostavlja dugotrajne posljedice
U većini slučajeva dijete se potpuno oporavi nakon ove povrede.

Konzultirajte se sa stručnjakom
Ako se vaše dijete bavi sportom, budite svjesni da je njegov trener - trener, a ne liječnik. Kada ponovno krenuti sa sportom nakon povrede glave, neka odluči liječnik.

Podrška je važna oporavka
Između 80 i 90 posto djece potpuno se oporavi za dva do tri tjedna. Podrška roditelja, trenera, nastavnika…, koji mu neće stvarati pritisak oko povratka obvezama, važna je za oporavak.

Izvor: Yumama
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije