Koji položaji u seksu olakšavaju začeće: Pomaže li ležanje na leđima i koje poze izbjegavati kad radite na bebi

Postoje brojni mitovi i bapske priče o pozama u seksu kad želite zatrudnjeti i radite na bebi, ali i tome da žena treba ležati na leđima nakon seksa.

Shutterstock 9 najčešćih zabluda o začeću

Kad parovi pokušavaju začeti dijete, često dobivaju 'savjete' drugih koji imaju djece. Obično su to mitovi, bapske priče i trikovi koji općenito nisu potkrijepljeni kliničkim istraživanjima. Međutim, kad trudnoća izostane nakon mjeseci i mjeseci pokušavanja, mnogi se pitaju postoje li određeni položaji tijekom spolnog odnosa kojiolakšavaju začeće. Zapravo, loša vijest je da ovo nije egzaktna znanost, a dobra vijest je da možda postoje poze koje mogu olakšati stvari. Najbolji način da saznate? Bacite se na isprobavanje.

'Ne postoji čarobna metoda kojom ćete osigurati da se spoje spermij i jajna stanica', ističe stručnjak za neplodnost dr.med. Joshua Hurwitz, ginekolog s Reproductive Medicine Associates ia Connecticuta.

'Postoji mnogo urbanih legendi vezanih uz začeće koje čine medvjeđu uslugu parovima jer se osjećaju kao da ne znaju što rade i zato ne dolazi do trudnoće', istaknuo je.

Unatoč tome, postoje neki dokazi koji podupiru isprobavanje nekoliko položaja prije, tijekom i nakon seksa kako bi se pripremio 'teren' za lakše začeće. Razmislite o dodavanju ovih poza u svoj seksualni život.

Maženje prije seksualnog odnosa

Grljenje i maženje u položaju žlice, ili kako već želite nazvati položaj u kojem vas partner obgrli s leđa, može poslužiti za uspješno pravljenje bebe.

'Broj spermija u ejakulatu često će biti povećan ako je muškarac više uzbuđen', ističe dr. Hurwitz. 'Dakle, kod brže ejakulacije vjerojatno spermij nije imao dovoljno vremena da se koncentrira u ejakulatu. Ako se muškarac dovoljno uzbudi kroz predigru, ne samo da ćete tako pojačati uzbuđenje, već ćete vjerojatno i ojačati ejakulat s povećanim razinama sperme', dodao je.

Međutim, Hurwitz ističe da to ne znači da će muškarac s nižim brojem spermija imati koristi od suzdržavanja, ali za muškarce s normalnim brojem, preskakanje predigre i prebrza ejakulacija će im smanjiti šanse.

Shutterstock 

Sa stražnje strane

Ako vaš partner uđe u vas straga dok vi ležite na trbuhu, klečite ili ležite jedan uz drugoga, mogli biste potencijalno poboljšati šanse za trudnoće, pokazalo je istraživanje objavljeno u Journal of Sex & Marital Therapy. Otkrili su da ovaj položaj omogućuje penisu da dosegne udubljenje na stražnoj strani grlića maternice pa može omogućiti ejakulaciju sperme bliže grliću maternice.

Doggy style

Poza u kojoj se smjestite na ruke i koljena, a partner ulazi u vas straga, tzv. 'doggy style', prilično je siguran put do duboke penetracije. Upravo to može pomoći spermi da se dodatno približi jajnoj stanici. Također je zanimljivo da neki stručnjaci savjetuju ženama s nagnutom maternicom (zabačena maternica) da pokušaju zatrudnjeti u ovom položaju.

Ova poza je inače poznata po svojoj animalnoj vibri, a idealna je za seks na brzaka. Uz to, može biti i iznenađujuće učinkovita u stvaranju osjećaja intimnosti među partnerima.

Nemojte prakticirati stojećke položaje

Ako želite ostati trudni, bolje je izbjegavati seksualne odnose stojeći. Isto tako, trebate znati ako prakticirate ove položaje, nećete spriječiti trudnoću. U biti, ne želite da spermij mora raditi protiv gravitacije.

Nemojte prakticirati ni sjedeće

Kao stajaći, tako i sjedeći položaji mogu imati prkositi gravitaciji što nije idealno za pravljenje bebe. Dakle, ono najbolje što možete učiniti je one u kojima vi ležite.

Shutterstock 

Misionarska

Ovo je 'zlatni' položaj i smatra se jednim od najboljih za začeće, jer ako ležite na leđima, vagina je nagnuta prema dolje prema grliću maternice, što može olakšati spermi da prođe kroz grlić maternice i uđe u maternica.

'Stavljanje jastuka ispod zdjelice tijekom spolnog odnosa u misionarskom položaju može povećati nagib vagine, potencijalno poboljšavajući primanje sjemena', primjećuje dr.med. Anate Brauer, reproduktivna endokrinologinja ginekologinja.

Osim toga, pridržavanje provjerenog načina može smanjiti pritisak. Hurwitz ističe da osjećaj ugode i opuštenosti tijekom seksualnog odnosa može poboljšati šanse.

Međutim, to ne znači da se uvijek morate držati ove poze. 

'Kada muškarac ejakulira, sperma odlazi direktno u cervikalnu sluz i jajovode', kaže dr. Serena Chen, direktorica na na Institutu za reproduktivnu medicinu i znanost u Pennsylvaniji.

'To se događa u nekoliko sekundi, bez obzira na položaj tijekom odnosa', dodaje dr. Chen. Dakle, umjesto što se držite jedne iste poze, opustite se i zabavite uz nešto novo.

Ležanje na leđima nakon odnosa

Ležanje na leđima ili držanje noga u zraku kako biste povećali svoje šanse za trudnoću jedan je od onih bapskih savjeta koje žene čuju uvijek iznova.

'Preporučuje se da žena leži nakon seksa 5 do 10 minuta', objašnjava stručnjakinja za plodnost dr. med. Sonia Elguero, iz Albany IVF-a u New Yorku. To bi moglo pomoći spermi da dobije pristup grliću maternice. Istraživanje vezano uz intrauterinu inseminaciju (IUI) pokazalo je da je postupak zapravo učinkovitiji ako žena ostane na leđima 15 minuta. Bez obzira na to, radite li to 5 ili 15, nije apsolutno neophodno.

Shutterstock 

Ipak...

'Morate biti sigurni da postoji uzbuđenje za oba partnera, jer ako seks nije ugodan ili je neugodan za ženu sa smanjenom vlažnosti, onda možda neće biti toliko penetracije koliko bi moglo biti', ističe dr Hurwitz.

'Nažalost, na putu do plodnosti, puno je seksa usmjerenog na obavljanje posla, a ne na seks radi zabave. Ljudi osjećaju da je to posao i moraju ga obaviti u sljedećih 10 minuta i nastaviti dalje', dodao je.

Gledanje na seksualni odnos kao zadaću može uništiti sav trud. Iz tog razloga, na kraju, uvijek je najbolje držati se bilo kojeg položaja koji vama i vašem partneru najviše odgovara.