15 najljepših kratkih imena za djevojčice i njihova značenja

Inspiracije za imena od samo 4 slova za vašu bebu.

Shutterstock

Kratka imena su zvučna i lako se izgovaraju. Ako ste u potrazi za imenom za svoju djevojčicu, možda vas inspiriraju ova imena od samo četiri slova.

Iva: Skraćeni oblik imena Ivana, a u hrvatski je jezik došlo od grčke i latinske verzije. Pravi je izvor hebrejski jezik, Jehohanan, što znači ‘Bog je milostiv'.

Gala: Ime dolazi od pridjeva gala, što znači ‘crna’, ‘tamna’.

Tea: Grčki thea – boginja. Neki smatraju da porijeklo imena dolazi od talijanske riječi ‘divlja ruža’.

Neva: Značenje imena u izvorniku je ‘ona koj ne vene - vječno mlada’.

Janja: Žensko ime nastalo od grčke riječi ioannikios, u značenju ‘nositeljica blagoslova’.

Dunja: Naziv drveta i aromatičnog ploda koj je preuzet kao osobno ime.

Dina: Ime Dina je arapskog porijekla. Značenje imena je poslušnost, dugotrajna kiša.

Tara: Naziv poznate planine i rijeke, kao osobno ime. Postoji mišljenje da ime dolazi iz keltske kulture, a značenje bi tada bilo ‘kula’, ‘toranj’.

Una: porijeklo dolazi iz latinskog una – ‘jedina, jedinstvena’. Postoji mišljenje etimologa da je keltskog porekla od Oona(gh), izvorno iz ian – janje.

Shutterstock 

Hana: Žensko ime, nastalo od njemačkog imena Hanne, a izvorno je hebrejskog porijekla od Hanna, što znači milost.

Zoe: Ime grčkog porijekla, značenja ‘život’.

Sara: Biblijsko je ime, a značenje je ‘najviša’, ‘istaknuta’, ‘čuvena’, ‘poznata’. Popularno je u zapadnoeuropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

Nina: Dolazi od grčkog imena Nina koje je možda ženski oblik od Ninos (Ninus) - ime legendarnog osnivača Asirskog Carstva ili je skraćenica od Ioan(nina) - nositelj blagoslova.

Nadja: Ime ruskog porijekla. Oblik je imena Nadia, u značenju nada. Ostali oblici ovog imena su Nada, Nađa. Moguće je da je ovo ime i arapskog porijekla, značenje na arapskom je: 'blaga, nježna, osjetljiva'.

Maša: Biblijsko ime, nastalo od imena Marija. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. Mariolozi iznose šezdestak pokušaja tumačenja ovog imena, ali značenje riječi ostaje i dalje diskutabilno. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) - gospođa, uzvišena ili, prema staroegipatskoj riječi mry(t) - 'ona koju Bog ljubi'. Drugi tumače da hebrejska reč Mirjam dolazi od hetitske reči (imena) Maria u značenju ‘koja je kao koplje’. Riječ mari, naime, znači koplje.