Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPULARNA IMENA ZA DJEVOJČICE PO PREKRASNIM RIJEKAMA: Korana, Tara, Una i Sana bile su inspiracija mnogima

Autor Sanja Matasić

Priroda je vječna inspiracija i mnogi u njoj nalaze svoj mir.

 djevojčica pokraj rijeke Izvor: Shutterstock

Pojam ljepote, mira, sklada, dolazi iz prirode. Ona može biti vječna inspiracija u mnogim područjima šovjekova života, pa zašto onda ne bi bila inspiracija i za imena? Nekad davno je bila. Naše balkansko područje bogato je prirodnim ljepotama, a rijeke su sigurno pravi dragulji čistoće i bistrine.

Ako ste ljubitelj prirode i svojoj djevojčici želite dati posebno ime, podsjećamo vas na rijeke čija imena možete uzeti u obzir, a imaju i predivna značenja.

Una: Izvire u Lici i desna je pritoka Save

Ime rijeke je nastalo od latinske reči una što znači ‘jedina, jedinsvena’. Ova je latinska riječ korijen mnogim riječima, kao što je na primjer „univerzum“, „unity“ (jedinstvo), „unique“(jedinstvena), „“united“ (ujedinjeno) itd. Ime, dakle, simbolizira jedinstvenost i posebnost.

Korana: Izvire u Plitvičkim jezerima, a utječe u Kupu

Ne zna se odakle potiče ime ove predivne rijeke. Po nekima Korana je izvedenica od riječi 'kora' (biljaka), a po nekima 'Korana' tj.  'Gorana', označava vodu koja teče iz gore. Ako uzmemo Goranu, kao žensku varijantu Gorana, tada bi značenje bilo ‘ona koja dolazi iz gore, šume’, a simbol je velike snage.

 djevojčica pokraj rijeke Izvor: Shutterstock

Tara: Rijeka u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini 

Poznata je kao ‘Suza Europe’ jer je pitka u cijelom svome toku. Ime Tara dolazi iz sanskrita, a znači zvijezda. No postoji još jedno tumačenje, iz keltskoga (riječ teamhair), što znači toranj, visoka kula kao središte kraljevske i vjerske moći.

Sana: Prekrasna je rijeka u Bosni i Hercegovini, a ulijeva se u Unu

Ime su joj dali još stari Latini jer su vjerovali u njezinu ljekovitost. Ime rijeke je nastalo od latinske riječi Aqua Sanus, što znači ‘zdrava voda’.

Nera: Lijeva pritoka Dunava, na području Banata

Značenje imena Nera grčkog je porijekla i dolazi od riječi neros, što znači voda. Ako uzmemo u obzir talijansko porijeklo, pronalazimo značenje ‘svjetlost’.

Marica: Najduža rijeka u unutrašnjosti Balkanskog poluotoka

Inačica od Marica, imena koje je bilo popularno do sredine prošloga stoljeća, ime je Mara koje dolazi od imena Marija. Riječ je o latinskome obliku hebrejskog imena Mirjam, (hebr. מִרְיָם), koje je simbol čiste i duboke ljubavi. Značenje imena može biti dvojako; ako je ime porijeklom od hebrejskog ‘mir’, što znači ‘gorko’ i ‘jam’, što znači ‘more’, značenje bi bilo ‘gorčina mora’. No ako dolazi od egipatskog ‘mry’, znači ‘ona koja je voljena’.

Janja: Lijeva pritoka Drine 

Janja je oblik imena Ines tj. izvborno Agneza. Ime je grčkog porijekla izvedeno od riječi Hagne, što znači - čistа, nevinа.

Bojana: Rijeka  na granici Crne Gore i Albanije

Ime koje je posebno i moderno, a dolazi iz Bojana, ime je Boja. Riječ je o ženskom obliku staroslavenskog imena Bojan, što u svome avarskom izvoru znači ‘bogat, imućan’.

Možda će vas zanimati

Najnovije