JESTE LI UMORNI U VRIJEME OVULACIJE? Evo što se događa s vašim tijelom

Hormoni u ženskom tijelu mijenjaju se po fazama ciklusa, i to se očituje nekim promjenama koje osjetite

Shutterstock

Svatko tko pokušava zatrudnjeti zna koliko to može biti iscrpljujuće, i to iz više razloga. Pokušaj začeća može utjecati na osobu fizički, ali i psihički. Za neke je put do začeća dugo putovanje jer često uključuje mnogo računanja i promatranja vlastita tijela.
Čak i žene koje trenutno ne pokušavaju zatrudnjeti paze na ciklus kako bi uočile eventualne nepravilnosti i zato što je to vrlo važno za reproduktivno zdravlje žene. Proces može uzeti svoj danak i iscrpiti ženu, i to u određeno vrijeme ciklusa.

Kada izračunava ciklus, žena može primijetiti da iscrpljenost počinje u vrijeme ovulacije i pretpostavlja da je sam taj tjelesni proces čini umornom. Pomislit će kako se njezino tijelo umara zbog oslobađanja jajašca, a uz sve dolaze i uzburkani hormoni s čijom je snagom svaka žena vrlo dobro upoznata. Međutim, uzrokuje li ovulacija iscrpljenost ili je ipak riječ o nečemu drugom?

Umara li vas ovulacija?

Ako tražimo kratak odgovor, umara li nas ovulacija, odgovor je ne. Ovulacija nas ne čini umornima, a iscrpljenost nastupa nakon što se ovulacija već dogodila.

Ginekologinja Dr. Lakeisha Richardson kaže da podaci govore da žena osjeća dodatni umor i nesanicu tijekom 'predmenstrualnog vremena', koje počinje odmah nakon ovulacije. Povećava se razina progesterona i dolazi do pada melatonina i kortizola, što djeluje na ciklus spavanja i budnosti.

Postoje li još neki razlozi?

Ako primjećujete da ste umorni tijekom čitavog mjeseca, a razlog tome joj je nepoznat, otiđite na pregled istražite postoji li neki medicinski razlog za konstantni umor.

Hormoni igraju veliku ulogu u tome što je žena umorna svakoga mjeseca u isto vrijeme, ali razlog može biti i niska razina željeza u krvi, simptomi pms-a ili prejedanje.

Važno je da svaki mjesec pratite svoj ciklus i upoznate svoje tijelo, što će vam pomoći da odredite što su normalni, a što neuobičajni simptomi umora koje trebate provjeriti.

Shutterstock 

Kako si pomoći?

Svi živimo užurbanim ritmom i nije nam jednostavno boriti se uz to i s konstantnim umorom. Zato je važno da znate da postoje načini na koje si možete pomoći. Najvažnije je pratiti svoj ciklus. To će vam pomoći da znate kada očekivati navalu umora, a zatim možete primijeniti neke načine samopomoći, kao što su tehnike opuštanja, više tjelovježbe (čak i ako vam se ne sviđa), izbjegavanje kofeina i čitanje prije spavanja umjesto gledanja televizije. Sve ovo vam može pomoći da si osigurate potreban odmor i snagu tih dana u mjesecu.