Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jesam li plodna?

Radoznao um (i um koji se nada) želi znati: jesam li plodna? Koliko ću lako zatrudnjeti kad počnemo pokušavati? Mjera vaše plodnosti ne može se sa sigurnošću ustanoviti dok je ne iskušate jednom (ili dva, tri ili mnogo više puta). ...

Vaš ciklus i vaša plodnost

„Namjeravam zatrudnjeti i vrlo sam uzbuđena. Postoji li način da ustanovim jesam li plodna ili nisam?“

Doista ne postoji način da se na samom početku ustanovi možete li očekivati lak ili zahtjevniji put do ovog cilja. Prosječnom, zdravom paru potrebno je šest do dvanaest mjeseci aktivnog nastojanja da začnu trudnoću. A osim začeća ili podvrgavanja pretragama plodnosti (koje vam vez sumnje nisu potrebne – i možda vam nikada neće biti potrebne) ne postoji način da sigurno ustanovite kakvi su vam izgledi da u ovom ranom stadiju zatrudnite.

Pa ipak, vaša stara, poznata (iako ne omiljena) prijateljica mjesečnica može vam pružiti određene uvide o tome što bi vas moglo čekati u budućnosti. Štoviše, bilježenje njezinih mjesečnih posjeta jedan je od najboljih načina da procijenite svoju plodnost i steknete određeni uvid u svoje reproduktivno zdravlje. Stoga postavljanje pitanja o vlastitom ciklusu na početku nastojanja da zatrudnite može biti sjajno polazište. (Imajte na umu da nećete moći dobiti dobar uvid u svoje cikluse ako ste uzimali oralnu kontracepciju ili primjenjivali kakvu drugu hormonsku metodu kontracepcije jer su takvi ciklusi „umjetni“ i ne odražavaju ono što je normalno za vas. Zato je uputno vratiti se prirodnim ciklusima nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula i prije no što zatrudnite.)

Koliko su dugi moji ciklusi?

„Normalan“ ciklus u pravilu čini 26 do 35 dana između mjesečnica, a prosjek je 28 do 30 dana. Ako su vaši ciklusi mnogo kraći ili dulji od onoga što se smatra „normalnim“, to može biti nagovještaj određenih problema u pogledu plodnosti (iako i ne mora). Jesu li vam ciklusi vrlo nepredvidljivi? Povremene nepravilnosti u trajanju ciklusa nisu razlog za zabrinutost. Najčešće su samo posljedica stresa, mršavljenja ili debljanja, ili kakve druge privremene promjene vaše rutine, a ako se diklus sam vrati u uobičajeno stanje, neće vam onemogućiti ostvarenje vašeg cilja, začeća. Ali dosljedno neuredni ciklusi mogu donekle otežati začeće.

Koliko krvarim?

Normalna mjesečnica započinje laganim krvarenjem koje postaje obilnije, a potom se polako smanji te završi tek neznatnim iscjetkom. Pretjerano krvarenje (iznimno obilan izljev krvi, ugrušci ili veliki gubitak krvi) ili vodenast izljev iznimno svijetle boje mogu govoriti o reproduktivnom problemu (iako to nipošto nije uvijek tako).

Koliko dugo krvarim?

Mjesečnica u većine žena traje pet do sedam dana, iako je krvarenje obilno samo drugi i treći dan. Do četvrtog dana trebalo bi oslabjeti te se do sedmog dana nastaviti samo kao lagani iscjedak. Obilno krvarenje koje traje više od šest dana ili mjesečnice koje traju više od osam ili devet dana mogu (ali nipošto ne moraju) biti znak da u pogledu reprodukcije nešto nije u redu. Isto vrijedi i za mjesečnice s vrlo malim izljevom koje traju više od osam ili devet dana ili za mjesečnice koje naglo završavaju nakon jednoga ili dva dana..

Osjećam li bolove ili grčeve?

Mjesečnicu u određenoj mjeri prate bolovi i grčevi, iako malobrojne sretnice ne osjete ništa. Nije normalno doživljavati vrlo jake grčeve, mučninu, povraćanje, jaku bol u leđima, vrtoglavicu ili glavobolje neposredno prije ili u vrijeme mjesečnice. Bilo što od toga može (iako i ne mora) govoriti o reproduktivnom problemu.

Jesu li moji ciklusi neuredni?

Ako mjesecima nemate mjesečnicu, pa ih imate nekoliko za redom, pa ponovno ne krvarite mjesecima, to može biti nagovještaj izazova u pogledu plodnosti (osim ako, također, nije znak stresa kojemu je vaše tijelo izloženo – u tom bi slučaju neuredni ciklusi i mogućnost izazova u pogledu plodnosti trebali nestati sa slabljenjem stresa).

Ako u procjeni svojih mjesečnica naiđete na bilo koji znak upozorenja – ili ako imate razloga vjerovati da ste možda suočeni s problemima u pogledu plodnosti – o svojim brigama porazgovarajte s ginekologom. Vjerojatno će vas umiriti – i predložiti da se smjesta posvetite začeću. Ako se ispostavi da neurednost vaše mjesečnice može upućivati na problem u pogledu plodnosti, vrijeme je da ga se provjeri, dijagnosticira i liječi kako biste se što prije vratili na put prema roditeljstvu.

Nije važna samo mjesečnica

Mjesečnica vam može reći mnogo o vašoj plodnosti, ali vam ne može reći sve. Da biste otkrili ostalo, morat ćete promatrati i ovulaciju – najvažniju sastavnicu plodnosti. Ako ne ovulirate, ne možete zatrudnjeti (odnosno, bez pomoći medicine). A ovulacija katkad izostaje čak i u žena koje imaju naizgled „normalne“ mjesečnice (to se naziva anovulacijskim ciklusom).

Genetika i plodnost

„Moja majka me je teško začela. Znači li to da ću se i ja suočiti s teškoćama kad poželim zatrudnjeti?“

Kakva majka, takva kći? Iako reproduktivne teškoće vaše majke ne moraju nužno biti prenesene na vas (za vas plodnost može biti „mačji kašalj“), neki poremećaji plodnosti obuhvaćaju genetsku sastavnicu pa je uputno promotriti ženski dio vašeg obiteljskog stabla, kako biste ustanovili što vas može – i ne mora – čekati u budućnosti. Upitajte sestru, majku, bake, tete i čak sestrične o njihovim iskustvima s trudnoćom te jesu li imale ili imaju endometriozu, ciste na jajnicima, fibroide, smetnje plodnosti. Moglo bi biti korisno znati i koliko je vremena svakoj od njih trebalo da zatrudne. Prikupite sve te informacije i ponesite ih na svoj put prema začeću (i svakako o njima obavijestite svojega liječnika).

Jeste li znali?

Jeste li znali da plodna cervikalna sluz najčešće načini krug na vašim gaćicama, dok će se u neplodnim razdobljima vašega ciklusa na gaćicama pojavljivati kao pravokutnik ili kao crta? Stoga zaokružite te dane na svojem kalendaru!

Tekst: preuzet iz knjige „Što očekivati prije trudnoće – Potpuni plan pripreme za začeće“, Heidi Murkoff i Sharon Mazel; izdavač V. B. Z.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije