Znamo da je kvalitetan i dostatan san potreban kako bi mogli normalno funkcionirati u svakodnevnom životu, no znate li da nedostatak sna može i bitno utjecati na vašu plodnost?

Ovo je vrlo važan podatak za sve žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Osim najčešćeg problema kod zatrudnjivanja - prevelike izloženosti stresu - i nedovoljno sna može vam otežati dolazak do plusića na testu.

Doktor Russel J. Reiter sa svojim istraživačkim timom na Sveučilištu Texas Health Science Center obavili su istraživanje uloge melatonina i cirkadijanih ritmova na otjecaj uspješne reprodukcije kod žena. Rezultati objavljeni u časopisu Fertility and Stertility sugeriraju kako bi žene koje žele zatrudnjeti i trudnice trebale izbjegavati noćno svjetlo.

Osam sati sna u potpuno zamračenoj prostoriji najbolji je izbor za kvalitetan san i odmor organizma. Noćno svjetlo, koliko god lagano bilo, čak i kada vam se ne čini da ometa kvalitetan san, bitno smanjuje proizvodnju melatonina kod žena. Osim što je time otežano zatrudnjivanje, trudnice tako ne mogu osigurati svojim bebama u trbuhu dovoljnu količinu melatonina važnoj za djetetov razvoj.

Svjetlo-tamni ciklusi bi se trebali poklapati s trajanjem dana i noći kako ne biste zbunili vaš biološki sat. Melatonin se izlučuje iz hipofize kao odgovor na tamu i vrlo je važan jer jajašca žena koje žele zatrudnjeti on štiti od oksidativnog stresa i ima snažna zaštitna svojstva kojima štiti jajašce tijekom ovulacije.

Ako ne možete zaspati bez blage svjetlosti, liječnici savjetuju da odaberete vrlo slabo žuto ili crveno svjetlo koje neće uznemiriti cirkadijani ritam kao što to čini bijela ili plava svjetlost tijekom noćnog odmora.

Tekst:M.T. (www.index.hr/mame)

Foto: Profimedia