Anomalija Uterus bicornis ili dvoroga maternica, koja nalikuje srcu, može ometati začeće i raditi probleme u trudnoći

Uterus bicornis ili dvoroga maternica jedna je od anomalija maternice koja nastaje zbog djelomičnog nespajanja tzv. Müllerovih kanala, što znači da se žena s njom rađa. Ovakva anomalija može dovesti do smanjenja plodnosti, obilnijih menstruacijskih krvarenja, ponavljanih spontanih pobačaja i prijevremenog porođaja.



Oblik srca


Kod ove pogreške maternica nije kruškolika, već ima oblik srca, s manjim ili većim urezom na vrhu. O veličini tog ureza, koji se može ultrazvučno dijagnosticirati, obično ovisi i prognoza trudnoće. Zbog ovog oblika maternice, dijete katkad ima manje prostora za rast nego u normalnoj maternici, pa trudnica s takvom maternicom češće rađa dijete manje porođajne težine i javljaju se nepravilnosti u položaju djeteta. Većina trudnica, međutim, uz češće ginekološke kontrole, rađa zdravu djecu.



Problem s začećem


Kirurško liječenje ove anomalije radi se u iznimnim situacijama kada je to jedini način da se ženi pomogne u ostvarivanju majčinstva, odnosno u terapiji neplodnosti (rezom kroz trbuh). Primijetila se veća učestalost ove anomalije u nekih obitelji što upućuje na gensku sklonost, ali se također smatra da okolišni čimbenici kojima je majka izložena tijekom trudnoće mogu utjecati na razvoj maternice djeteta.




Tekst: Mr. sc. dr. Renata Obrad-Sabljak, spec. ginekologije i opstetricije


Foto: Thinkstock