Prisutnost humanog papiloma virusa (HPV) sama po sebi ne bi trebala utjecati na mogućnost da zatrudnite. No u nekim slučajevima HPV može povećati rizik od razvoja prekanceroznih ili kancerogenih stanica u vratu maternice, što bi moglo utjecati i na vašu plodnost i na sposobnost iznošenja bebe do termina.

HPV je najčešća spolno prenosiva infekcija, koja pogađa čak 75 posto žena i muškaraca reproduktivne dobi. Postoji više od stotinu vrsta ili sojeva virusa, koji mogu prouzročiti različite simptome. U Hrvatskoj je u 2013. godini zbog bolesti uzrokovanih genitalnim HPV virusom liječeno više od 3000 žena.

Mnogi sojevi HPV-a uzrokuju bradavice u području rodnice i cerviksa. Često su te bradavice premale da bi se mogle vidjeti i općenito su bezopasne. No nekoliko sojeva virusa više zabrinjava jer mogu oštetiti stanice cerviksa i pretvoriti ih u kancerogene.
Prekancerozne promjene na vratu maternice mogu biti blage do teške. Općenito, blage promjene (nazvane displazija niskog stupnja) ne moraju nužno zahtijevati liječenje, već samo pažljivo praćenje stanja redovitim odlascima kod ginekologa.

No postupci uklanjanja cervikalnih stanica ponekad utječu na proizvodnju cervikalne sluzi, što može otežati začeće. Zdrava, normalna sluz pomaže spermi da dopliva do reproduktivnog sustava. Bez nje, spermiji teško dolaze do jajne stanice.

Ovisno o tome koliko je tkiva uklonjeno, liječenje također može oslabiti cerviks, što dovodi do stanja poznatog kao cervikalna insuficijencija. To može povećati vjerojatnost pobačaja jer se cerviks tijekom trudnoće može otvoriti. Minimiziranje količine uklonjenog tkiva smanjit će bilo kakav učinak na buduću trudnoću, ali je od životne važnosti da vaš liječnik izvadi sve abnormalne stanice.

Ako prekancerozne stanice zaostanu u tijelu i razviju se u rak vrata maternice, postoji šansa da ćete trebati histerektomiju (uklanjanje maternice), što naravno isključuje mogućnost trudnoće i rađanja. Na sreću, rak vrata maternice je vrlo izlječiv ako se otkrije u ranoj fazi.

hpv se prenosi spolnim putem
Shutterstock 

Važno je zapamtiti da HPV virus možete prenijeti na svog partnera tijekom spolnog odnosa ili čak kroz bliski seksualni kontakt sa zahvaćenim područjem. (Ako ste imali nezaštićeni spolni odnos, on je vjerojatno već zaražen.) Ako tijekom trudnoće imate aktivne HPV bradavice, također postoji mala vjerojatnost da će vaše dijete doći u kontakt s virusom dok prolazi kroz porođajni kanal i razviti bradavice na larinksu (glasnicama).

Nažalost, ne postoji lijek protiv HPV-a, ali postoji HPV cjepivo koje štiti žene (i muškarce) od sojeva koji će najvjerojatnije dovesti do raka. 
Ako dobijete HPV, liječnik vam može propisati lijekove za liječenje bradavica. Da ne bi došlo do raka vrata maternice, redovno odlazite na preventivne ginekološke preglede i minimalno jednom godišnje radite Papa test. Rano otkrivanje i brzo liječenje svih prekanceroznih stanica može spasiti zdravlje vašeg reproduktivnog sustava i život.