Pokušaji da zatrudnite znaju biti više nego frustrirajući, posebno ako pritom nemate redovito menstruaciju ili je nemate uopće. Postići regularni menstrualni ciklus je prvi korak u jačanju vaše plodnosti i uspješnosti prirodnog začeća. Postoji veliki broj razloga zašto je vaš menstrualni ciklus neredovit, a najčešći su učestali stres, nepravilna prehrana, niska kilaža, nedavni prestanak uzimanja kontracepcijskih tableta, hormonalni poremećaj, predmenopauza, te drugi poremećaji, a o svima njima ćemo pisati.

Do poremećaja u redovitom menstrualnom ciklusu dolazi ako se sluznica maternice (endometrij) nakon ciklusa u potpunosti ne raspadne i ne iščisti. Vraćanje menstrualnog ciklusa u njegov ritam vrlo lako se može postići upotrebom biljnih preparata i pravilnom prehranom. Iz iskustva, a i iz razgovora s brojnim ženama koje su koristile sintetički estrogen za regulaciju ciklusa, prirodni pristup je vrlo suptilniji i jednako učinkovit, bez ostavljanja ikakvih posljedica na hormonalnu ravnotežu.

Izostanak menstruacije ili amenoreja

Izostanak menstruacije, zvan još i amenoreja, dijeli se u dvije skupine: primarna amenoreja i sekundarna amenoreja, koja je i najčešća.

Kod primarne amenoreje dolazi do izostanka u dobi od 14 ili 16 godine bez obzira na spolno sazrijevanja djevojaka. Primarna amenoreja nije česta i javlja se svega kod 0,3% žena. Kod takvih slučajeva prirodni pristup liječenja nije preporučljiv, jer se najčešće radi o problemima u razvoju i preporučljivo je savjetovati se s ginekologom i endokrinologom. U ovim se slučajevima svakako preporučuje čim prije krenuti s pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Kod sekundarne amenoreje dolazi do izostanka menstruacije od najmanje 3 mjeseca kod žena koje su u reproduktivnoj dobi i koje su prije izostanka imale menstruaciju. Reproduktivna dob žene je od trenutka dobivanja prve menstruacije, pa sve do nastupanja menopauze, koja nastaje između 40-te i 55-te godine života.

Uzroci izostanka menstruacije

Izostanak menstruacije nije bolest, već pokazatelj da je u organizmu došlo do disbalansa. Regularni menstrualni ciklus koordiniran je endokrinološkim sustavom. Endokrine žlijezde utječu na rad hormona.

Vrlo jednostavno objašnjeno to funkcionira ovako: hipotalamus proizvodi GnRH (gonadotropin) koji signalizira hipofizi izlučivanje LH (luteinizirajući hormon) i FSH (folikulostimulirajući hormon) koji signaliziraju jajnicima da je na njima red da izluče estrogen i progesteron, što na kraju detektira hipofiza.

Jednostavno, zar ne? Pa i ne baš. Da bi ciklus bio redovit i zdrav ovisi o povratnim reakcijama svih žlijezda i hormona. Ako i jedan dio endokrinološkog sustava ne radi kako treba dolazi do disbalansa i to može utjecati na normalan rad menstrualnog ciklusa.

Nutritivni nedostaci

Ponekada se dogodi da tijelo dnevno ne dobiva dovoljno hranjivih tvari kako bi moglo održati normalno funkcioniranje, u što se uključuje i menstrualni ciklus. Postoje mnogi vrlo važni hranjivi sastojci koje je tijelu potrebno da bi se održao pravilan rad menstrualnog ciklusa. Nedostatak nutritivnih tvari može uzrokovati neregularni menstrualni ciklus, te s vremenom uzrokovati i potpuni izostanak.

Čuli ste sigurno za uzrečicu “ono si što jedeš”. U ovom slučaju to je itekako istina.

Naučite kako jesti zdravo upotrebom cjelovitih namirnica i primjenom tzv. fertility diet (prehrana za poboljšanje plodnosti). Nedavna istraživanja koja su izišla s Harvarda pokazuju smanjenje rizika od neplodnosti od 80% kod žena koje su imale problem sa začećem, a koje su uz neke ostale životne promjene (smanjenje stresa itd.) uvele i tzv. fertility prehranu.

Prehrana koja sadrži cjelovite namirnice je ključna kod održavanja redovitom menstrualnog ciklusa. Nemojmo zaboraviti da se naše tijelo oslanja na hranu koju konzumiramo.

Postoje ključne hranjive tvari i hrana koja pomaže i održava zdrav menstrualni ciklus i potrebno ih je sve uključiti u svakodnevnu prehranu.

Željezo: istraživanja su pokazala da žene koje imaju manjak željeza mogu patiti od izostanka ovulacije ili vrlo loše kvalitete jajnih stanica, što dovodi do smanjenja kod začeća od čak 60% u usporedbi sa ženama koje imaju dovoljno željeza. Taj podatak objavili su u International Journal of Current Research and Academic Review 2014.

U svojoj knjizi The Fertility Diet specijalisti Jorge Chavarro i Walter C. Willett navode da je nakon uzimanja željeza kod 40% žena došlo do ponovne ovulacije.

kako-ponovo-pokrenuti-menstrualni-ciklus
Young and happy woman eating healthy salad sitting on the table with green fresh ingredients indoors, Image: 329478493, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy, RossHelen editorial / Alamy

Vitamin C: davno je dokazano da vitamin C pomaže u održavanju hormonalnog balansa i samim time pospješuje plodnost kod žena. Tijelu je potreban vitamin C kako bi bolje apsorbiralo željezo, tako da je iznimno važno da se kod uzimanja željeza s njime uzima i vitamin C.

Vitamin B: Zeleno lisnato povrće puno je vitamina B koji je prijeko potreban za hormonalni balans. Možete ga naći u kelju, spirulini, koprivi, bosiljku, peršinu, morskoj travi itd.

Esencijalne masne kiseline: vrlo su važne za proizvodnju hormona. Mnoge žene imaju vrlo niski udio esencijalnih masnih kiselina, posebno omega 3.

Kolesterol: je neophodan za proizvodnju hormona. Preporučuje se izbjegavati dijete s niskim udjelom masnoća, te jesti meso i mlijeko krava koje se hrane na ispaši, punomasni jogurt i kefir, jaja, maslac i kokosovo ulje.

Vlakna: vlakna pomažu kod izbacivanja viška hormona iz organizma, a višak hormona u organizmu dovodi do hormonalnog disbalansa isto kao i njegov manjak. Vlakna također pomažu u regulaciji šećera u krvi, što se često manifestira kroz policistične jajnike i neke imunološke probleme.

Cink: ovo je samo jedan od minerala koji je potreban tijelu za hormonalni balans tijekom cijelog ciklusa. Ženskom tijelu potrebna je određena količina cinka za proizvodnju zdravih jajnih stanica.

Ono što je najbolje učiniti za svoje tijelo je redovito dnevno uzimati multivitamine uz pravilnu prehranu. To je prvi korak koji svaka žena mora napraviti kako bi vratila hormonalni balans i povećala plodnost.

Mogući uzroci izostanka menstruacije

Jesam li premršava ili predebela?

Postoji poveznica između gojaznosti i izostanka ovulacije. Naime, masne stanice organizma proizvode estrogen, što dovodi do toga da gojazne žene imaju višak estrogene. Nasuprot tome, premala težina kod žena također može dovesti do izostanka ovulacije zbog nedostatka masnoće u tijelu. Zbog mogućnosti da je nivo estrogena prenizak, a samim time i kolesterola, dolazi do promjena u menstrualnom ciklusu. Studije izašle iz Norwegian University of Science and Technology i University of North Carolina pokazuju da žene koje su ekstremne u vježbanju imaju nizak estradiol zbog niske razine masnoće tijela što dovodi do izostanka ovulacije.

Estrogen je ključan za pravilnu strukturu kosti, zdravu ekspresiju gena, održavanje zdrave razine kolesterola i za zdrav menstrualni ciklus. Previše ili premalo estrogena dovodi do hormonalnog disbalansa što uzrokuje poremećaj u menstrualnom ciklusu. Zato je važno održavati određeni udio masnoće u organizmu.

kako-ponovo-pokrenuti-menstrualni-ciklus
Fitness. Woman during pilates workout, Image: 303222544, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Sergejs Rahunoks / Alamy

PCOS (Sindrom policističnih jajnika)

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj kod žena u reproduktivnoj dobi. Postoje dvije vrlo prepoznatljive značajke kod ovog poremećaja, a to su: izostanak menstruacije ili neredoviti menstrualni ciklus i hiperandrogenizam (tijelo proizvodi previše androgena, od kojih je najčešći testosteron).

Stres

Stres može izazvati izostanak menstruacije. Kod stresa tijelo proizvodi hormon stresa kortizol i adrenalin koji sprečavaju pravovremeno izlučivanje reproduktivnih hormona. Reduciranje i izbjegavanje stresa je ključno u dovođenju tijela u hormonalni balans, a relativno je lako izvedivo.

Problemi sa štitnjačom

Loš rad štitne žlijezde može izazvati zaustavljanje menstrualnog ciklusa. Preaktivan rad štitne žlijezde pri čemu se proizvodi previše hormona štitnjače zove se hipertireoza. Hipotireoza je stanje štitne žlijezde kada je ona nedovoljno aktivna i ne proizvodi dovoljno hormona. Kod hipertireoze dolazi do izostanka menstrualnog ciklusa, dok kod hipotireoze dolazi do neregularnog ciklusa.

Prerano zatajenje jajnika

Prerano zatajenje jajnika je prestanak normalnog rada jajnika prije 40-te godine života. Menstrualni ciklus nestaje prije 40-te godine ili postane sporadičan. To znači da je menopauza nastupila ranije no uobičajeno.

Predmenopauza i menopauza

Predmenopauza je period koji vodi ka menopauzi. Što se menopauza više bliži, to je normalno da menstrualni ciklus postaje sve neredovitiji, te razina hormona fluktuira. Može se dogoditi da menstruacija nestane na nekoliko mjeseci i ponovno se pojavi na nekoliko mjeseci i takvo stanje može trajati nekoliko godina. Kako se smanjuje broj jajnih stanica i opada njihova kvaliteta, tako se povećava razina FSH i menstrualni ciklus postaje sve neredovitiji, dok u potpunosti ne stane.

Menopauza nastupa kada menstruacije nema dulje od godine dana. Također je se može utvrditi kada razina FSH naraste između 25,8 i 134,8 IU/L vađenjem dva nalaze u razmaku od mjesec dana.

Kada je vrijeme da posjetite liječnika?

Ako nemate menstruaciju dulje od 3 mjeseca, vrijeme je da se naručite na pregled kod svog ginekologa i utvrdite uzrok. Većina liječnika prepisat će vam tablete za sprječavanje začeća za regulaciju menstruacije, no ta metoda ne rješava problem. Srećom, postoje prirodne terapije liječenja određenim biljnim pripravcima, specifičnim tehnikama masaža, dodacima prehrani, tehnike redukcije stresa i promjena u prehrambenim navikama, što će pomoći tijelu u reguliranju menstrualnog ciklusa u većini slučajeva. No o tome u jednom od sljedećih članaka.

Tekst: Renata Gojak, certificirana instruktorica Aviva tehnike

Foto: Profimedia