Je li zbog posebne teksture koja hladi nepce, finih okusa, zabavnog i drugačijeg načina konzumacije (lizanja)... - ne zna se točno, ali sladoledu će rijetko tko odoljeti. Naši mališani mogli bi ga jesti po cijele dane. To se ipak ne preporučuje, ali ovisno o sastojcima od kojih je napravljen, sladoled može biti prava poslastica te dobar izvor energije i kalcija za djecu. No, ipak je dobro na oku držati sadržaj kalorija i masnoća. Ako dijete ima problema s povećanom tjelesnom masom, treba ograničiti unos i odabrati manje kaloričnu vrstu sladoleda kao što su voćni sladoledi i dijetalni sladoledi. Dobra je alternativa i zamrznuti jogurt, popularna američka slastica.
Nadoknađuje mlijeko i kalcij
Djeca koja ne vole piti mlijeko i fermentirane mliječne proizvode, dokazano imaju niži unos kalcija i kosti slabije čvrstoće, što je dugoročno povezano sa slabijim rastom. No ako im mlijeko, odnosno kalcij, “servirate” u sladoledu to zasigurno neće odbiti. I rezultati nekih istraživanja pokazuju da je sladoled mliječni proizvod koji naša djeca najčešće i najradije konzumiraju. Stoga iskoristite tu činjenicu ako dijete ne voli mlijeko.
Sladoled nije zamjena za hranu
Sladoled nikako ne smije zamijeniti druge obroke. On ne može i ne smije biti ručak ili večera. Ali može biti međuobrok, odnosno jedan mliječni proizvod u danu. Umjerenost je i ovdje važna.
Isprobajte ovaj odličan recept za domaći sladoled na štapiću, čija priprema ne iziskuje puno vremena, a činjenica da je od čokolade čini ga neodoljivim i odraslima.
SLADOLED OD BANANE NA ŠTAPIĆU
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 100 g jogurta
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice kokosovog ulja
Priprema:
Izblendajte banane s jogurtom i ekstraktom vanilije u glatku smjesu. Prelijte u kalupe za sladoled pa stavite u zamrzivač i pričekajte da se stisne. Čokoladu i kokosovo ulje otopite na pari pa umočite svaki sladoled. Brzo ga pospite nasjeckanim oraščićima i položite na lim obložen masnim papirom. Vratite u zamrzivač do posluživanja.
Recept: Skuhaj.hr