Treba li u bebinu hranu dodavati sol i šećer? Pedijatrica savjetuje što kad beba odbija namirnice

Sva hrana pripremljena za dojenče treba biti bez soli, začina i zaslađivača,

Foto: Shutterstock

Pedijatri i nutricionisti smatraju kako majčino mlijeko u potpunosti zadovoljava potrebne količine soli. Zato djeci do godine dana, koja su dojena ili su na mliječnoj formuli, u kašice ne treba dodavati sol. 

Kod uvođenja krute hrane, bebe često odbijaju neke namirnice pa bi se moglo pomisliti da im hrana nije dovoljno ukusna. Odraslima je hrana za bebe često bljutava i imaju osjećaj da joj nedostaje sol ili šećer.

Pitali smo Monika Aćimović, dr. med. iz Poliklinike Salvea treba li bebi soliti hranu i što kad odbija određene namirnice.

"Sva hrana pripremljena za dojenče treba biti bez soli, začina i zaslađivača. Posebno je naglasak na soljenju hrane, ali i slatkom, odgodite koliko god je duže moguće jer se navika za slano i slatko stječe rano u životu.

Ako dijete odbija određenu namirnicu, znajte da je to proces koji traži strpljenje i kod neke djece prihvaćanje novih tekstura i okusa zahtijeva upornost. Ponekad je potrebno ponuditi istu namirnicu i više od 10 puta. Kako biste osigurali potrebne makro i mikronutrijente bitne za rast i razvoj, važno je do prve godine života uvesti, a potom i dalje nastaviti raznovrsnu prehranu svim vrstama namirnica od žitarica, voća, povrća, mesa, mlijeka i mliječnih prerađevina, ribe i jaja."

Inače, dnevne potrebe djeteta starijeg od 12 mjeseci iznose 0,5 grama dok odraslima, za usporedbu, na dan treba čak 10 puta više soli.