6 opasnih stvari za djecu koje liječnici nikad ne bi držali u kući

Svaki roditelj zna kako osigurati dom kad ima bebu, ali ove neočekivane stvari mogu biti opasne za stariju djecu

Shutterstock

Roditelji bebama, posebno kada pužu, na razne načine pokušavaju osigurati životni prostor kako bi izbjegli neke neugodne i opasne situacije. Ipak, važno je pripaziti na sigurnost dječjih soba kada su u pitanju nešto starija djeca, a liječnici pedijatrijske hitne pomoći otkrili su koje stvari oni nikada ne bi držali u sobama svojih mališana.

1. Neosigurani ormari, police i ogledala

"Neke od najgorih i najozbiljnijih ozljeda kod djece uzrokuju komode ili police s knjigama koje padaju na njih, a koje nisu pričvršćene i učvršćene", kaže liječnica pedijatrijske jedinice intenzivne njege dr. Anita Patel.

Specijalist hitne pedijatrije dr. Brad Sobolewski istaknuo je da police, ormariće i druge predmete na koje se dijete može popeti treba pričvrstiti na zid, a upozorio je i na velika samostojeća ogledala, preko kojih mališani mogu pasti, a koja stoga ih također treba pričvrstiti na zid.

2. Kutije za igračke s teškim poklopcima

Iako su razne kutije, taburei i sanduci odlično mjesto za odlaganje igračaka, neki od ovih komada namještaja mogu biti opasni.

"Kutije s igračkama čine se bezopasnima, ali one s teškim poklopcima mogu biti opasne jer mogu potencijalno pasti i ozlijediti djetetove prste ili glavu. Također, djeca se mogu zaglaviti unutra, uzrokujući opasnost od gušenja", upozorio je dr. Sobolevski.

Umjesto toga, bolje je koristiti sanduke/kutije s laganim poklopcima, s kliznim poklopcima, one kod kojih se poklopci potpuno skidaju ili se uopće ne skidaju.

3. Dugačka užad

"Nažalost, česta ozljeda je gušenje uzicama od roleta i zavjesa. Iz tog razloga smo iz dječjih soba uklonili sve rolete koje imaju ove vješalice ili smo uzice učvrstili tako da budu izvan dohvata djece", kaže dr. Patel.

Shutterstock 

4. Kreveti na kat

Iako su ovi kreveti praktični po pitanju iskoristivosti prostora i zato su česti u dječjim sobama u Srbiji, čini se da nisu baš sigurni.

"Kreveti na kat odgovorni su za mnoge ozljede pri padu. Ograde ponekad nisu dovoljne da spriječe padove, a penjanje po ljestvama može biti opasno", kaže dr. Sobolevski.

Prema savjetima Američke pedijatrijske akademije, djeca mlađa od šest godina ne bi trebala spavati u krevetu na kat. Savjet dr. Sobolevskog je da, ako koristite krevet na kat za djecu, postavite ga u kut, tako da dijete s dvije strane štiti zid od pada, a na preostale dvije postavite zaštitne ograde. Također je poželjno postaviti noćnu lampu u blizini ljestava.

5. Električni grijači

"Posebno su potrebni u zimskim mjesecima, ali predstavljaju opasnost od požara, posebno u dječjim sobama. Djeca mogu nenamjerno staviti zapaljive stvari poput deka blizu grijača, što može izazvati požar", rekao je dr. Sobolevski za huffpost.com.

Djeca mlađa od šest godina vjerojatnije će slučajno prevrnuti predmete poput električnih grijalica, ali čak i starija djeca nemaju znanja za sigurno korištenje ovih uređaja.

Umjesto električnih grijalica, savjet dr. Sobolevskog je da koristite dodatne deke ili vreće za spavanje kako bi mališani bili topli.

Shutterstock 

6. Podne svjetiljke

Kada je potrebna dodatna rasvjeta u sobi, podna lampa je uobičajeno rješenje, ali nije najsigurnije za dječju sobu.
"Ove lampe je lako prevrnuti, pogotovo kada djeca trče uokolo i penju se. Osim toga, žarulje se mogu dovoljno zagrijati da izazovu opekline na dječjoj koži", kaže dr. Sobolevski.

Stropna rasvjeta, stolne ili zidne lampe su sigurnija alternativa za dječje sobe, kao i LED žarulje koje se ne zagrijavaju pa ne mogu uzrokovati opekline.

Na kraju, liječnici kažu da ne treba zaboraviti povremeno preispitati sigurnost dječje sobe.

"Kako djeca rastu, mijenjaju se vrste opasnosti s kojima se suočavaju. Uvijek je dobra ideja povremeno preispitati koliko je sigurna njihova soba dok rastu", zaključuje dr. Sobolevski.