Liječnik upozorava: Zašto ne smijete koristiti štapiće za čišćenje bebinih ušiju?

Znakovi previše cerumena u ušima mogu uključivati ​​probleme sa sluhom, bol u uhu ili osjećaj da je uho puno. Liječnik savjetuje kako čistiti bebine uši i spriječiti infekcije uha.

Shutterstock

Mnogim je mamama rutina očistiti uši djetetu štapićem za uši nakon kupanja. No, stručnjaci često ističu kako se to ne bi trebalo raditi koristeći štapiće za uši.

Pedijatar na TikToku poznat kao doktor Yoshi objasnio je kako treba čistiti uši bebama, što učiniti kada se nakupi ušni vosak i kada potražiti stručnu pomoć.

Kako znati da se stvara previše cerumena?

"Često me roditelji pitaju što učiniti s ušnim voskom. Cerumen je zapravo dobra stvar jer štiti ušni kanal od vode, infekcija, ozljeda i stranih tijela. U većini slučajeva, kada djetetu ušni vosak izlazi iz ušiju, ne morate ništa raditi, to znači da se uši same čiste", rekao je pedijatar pa objasnio koji su znakovi da se stvara previše cerumena u bebinim ušima.

"Znakovi mogu uključivati ​​probleme sa sluhom, bol u uhu ili osjećaj da je uho puno. Ako sumnjate da se u ušima vaše bebe nakupio ušni vosak, izbjegavajte korištenje štapića za uši jer oni mogu gurnuti vosak dublje unutra i pogoršati problem. U tom slučaju posjetite svog pedijatra da procijeni situaciju i sigurno ukloni vosak."

Dr. Yoshi je istaknuo kako se u slučajevima ponovnog nakupljanja ušnog voska preporuča korištenje karbamid peroksida ili mineralnih ulja, kako bi se cerumen omekšao kako bi sam izašao iz ušiju.

Objasnio je da mnogi ljudi koriste hidrogen peroksid kao zamjenu za to i da je u većini slučajeva u redu, ali da kod onih koji imaju suhu kožu u ušnom kanalu može povećati stvaranje cerumena.

Na kraju, liječnik je istaknuo kako ne preporučuje uklanjanje cerumena iz ušiju svijećama, što je trend koji je posljednjih godina popularan na društvenim mrežama. Kod prakticiranja ovog trenda, upozorava, postoji opasnost od opeklina, gubitka sluha i pucanja bubnjića, a nije dokazano da je čišćenje ušiju na ovaj način učinkovito.