DIJATETIČARKA PREDLAŽE SAVJETE: Prisiljavanje djece da jedu ono što ne vole nije dobro

Vrijeme obroka s djecom ponekad se može pretvoriti u borbu, osobito kada ih je potrebno natjerati da pojedu svoje povrće ili dovrše obrok.

Shutterstock

Međutim, prisiljavanje djece da jedu nešto što ne vole možda nije čarobno rješenje. Dijetetičarka Shivani Ahuja predložila je nekoliko savjeta.

1. Poštujte njihove izbore

Kao i odrasli, djeca imaju različite ukuse. Prisiljavanje može dovesti do nelagode i negativne povezanosti s hranom. Umjesto toga, poštivanje njihovih izbora omogućuje im razvijanje zdravog odnosa prema hrani.

​​2. Stvorite ugodnu atmosferu

"Vrijeme obroka treba biti ugodno i pozitivno iskustvo. Prisiljavanje djeteta da jede može to pretvoriti u stresan događaj. Stvaranje opuštene i ugodne atmosfere tijekom obroka potiče ih da na jelo gledaju kao na ugodnu aktivnost, a ne na zadatak", objasnila je Ahuja za Times of India.

3. Ponudite im opcije

Umjesto da roditelji inzistiraju na određenoj hrani, mogu im ponuditi razne izbore i pustiti ih da odaberu. To ih osnažuje da donose odluke o tome što ulazi u njihova tijela, potičući osjećaj autonomije i odgovornosti.

4. Budite uzor

Umjesto forsiranja, roditelji se trebaju usredotočiti na poticanje zdravih prehrambenih navika. Na primjer, obroke mogu učiniti šarenima i privlačnima ili mogu uključiti djecu u pripremu obroka. Također, djeca će vjerojatnije usvojiti zdrave navike ako vide da ih i roditelji prakticiraju.

Iako pojedini roditelji prisiljavaju djecu da jedu za njihovo dobro, blaži pristup često je dugoročno učinkovitiji. Potičući njihove osobne preferencije i omogućujući im slobodan izbor, potičemo razvijanje pozitivnog i zdravog stava prema hrani.