Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod povećalom“, djelomično zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici. Tema glutena i prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje beba. Roditelji se s nedoumicama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, oko 6. mjeseca života djeteta. Postavljaju se pitanja kada točno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.

Kada uopće početi s dohranom?

Zdravstvene organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako započeti s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.

Koja namirnica je najbolji izbor za početak dohrane?

Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja. U zemljama Zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka (majčino mlijeko ili mliječna formula) i žitarica, primjerice pahuljica od kukuruza i riže, a u našim se krajevima tradicionalno započinje voćnim i žitnim kašicama. Preporuča se da prve namirnice budu što manje alergene. Tako je, prema kalendaru dohrane, preporučljivo iz skupine voća među prvima izabrati kruške i jabuke, dok iz skupine žitarica prednost treba dati kukuruzu i riži. Ove namirnice prirodno ne sadrže gluten te se općenito smatraju najmanje alergenima i lako probavljivima.

U kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten u prehranu bebe?

Smjernice ESPHGAN-a iz 2016. kažu kako uvođenje glutena u dohranu bebe može započeti između 4. i 12. mjeseca života, pošto je probavni sustav bebe osjetljiv i potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016., Journal od Pediatrics) pri čemu ga se preporuča uvoditi postepeno u dobi od oko 6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog navedenog, žitne kašice namijenjene bebama su dobar odabir za početak uvođenja dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.

treba-li-kada-uvesti-gluten-u-prehranu-bebe
food, child, feeding and childhood concept - mother and baby with spoon eating at home, Image: 314103685, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

5 savjeta kako pravilno odabrati prvu namirnicu u dohrani bebe

  • Birajte namirnice iz lokalnog podneblja, lako probavljive i što manje alergene, poput voća i žitnih kašica (jabuka, kruška, kukuruz, riža, proso)

  • Pri kupnji birajte proizvode koji su u potpunosti prilagođeni bebi, sukladno kalendaru dohrane

  • Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste izbjegli dodani šećer i prisustvo glutena u proizvodima u samom početku dohrane

  • Namirnice koje sadrže gluten uvodite postepeno u dobi od 6 mjeseci, preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih)

  • Ukusnim, zdravim i hranjivim obrocima napunite trbuščić i izmamite osmijeh na lice vaše bebe

Tekst: Nataša Šoštarić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist Foto: Profimedia