Namirnice koje sadrže gluten danas su „pod povećalom“, djelomično zbog povećanog trenda bezglutenske prehrane, a djelomično zbog povećanja broja pozitivnih dijagnoza na celijakiju, što je usko povezano s najnovijim postignućima u samoj dijagnostici. Tema glutena i prehrane bez glutena sve više zanima i roditelje beba. Roditelji se s nedoumicama najčešće susreću u razdoblju uvođenja dohrane, oko 6. mjeseca života djeteta. Postavljaju se pitanja kada točno započeti s dohranom, koja namirnica bi trebala biti prvi izbor te treba li i u kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten.
Kada uopće početi s dohranom?
Zdravstvene organizacije koje se bave prehranom djece, poput Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Europskog udruženja za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu (ESPHGAN), složile su se da je poželjno namirnice ne uvoditi u prehranu djeteta prije navršenog 4. mjeseca života, a svakako započeti s navršenih 6 mjeseci. Naravno, uvođenje dohrane je individualno te ovisi o tome je li dijete spremno početi isprobavati nove okuse, a što će i samo pokazati – zainteresirano će promatrati druge dok jedu, počet će otvarati usta i pokušati ručicama uhvatiti komadiće hrane.
Koja namirnica je najbolji izbor za početak dohrane?
Nema strogih uputa kojom vrstom hrane započeti dohranu jer to u velikoj mjeri ovisi o tradicijskim navikama pojedinog podneblja. U zemljama Zapadne Europe prve se kašice pripremaju od mlijeka (majčino mlijeko ili mliječna formula) i žitarica, primjerice pahuljica od kukuruza i riže, a u našim se krajevima tradicionalno započinje voćnim i žitnim kašicama. Preporuča se da prve namirnice budu što manje alergene. Tako je, prema kalendaru dohrane, preporučljivo iz skupine voća među prvima izabrati kruške i jabuke, dok iz skupine žitarica prednost treba dati kukuruzu i riži. Ove namirnice prirodno ne sadrže gluten te se općenito smatraju najmanje alergenima i lako probavljivima.
U kojem trenutku uvesti namirnice koje sadrže gluten u prehranu bebe?
Smjernice ESPHGAN-a iz 2016. kažu kako uvođenje glutena u dohranu bebe može započeti između 4. i 12. mjeseca života, pošto je probavni sustav bebe osjetljiv i potrebno ga je postupno navikavati na nove namirnice. Dodatno, stručnjaci za celijakiju izdali su smjernice za uvođenje glutena u prehranu beba (2016., Journal od Pediatrics) pri čemu ga se preporuča uvoditi postepeno u dobi od oko 6 mjeseci, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji. Upravo zbog navedenog, žitne kašice namijenjene bebama su dobar odabir za početak uvođenja dohrane općenito, kao i za razdoblje uvođenja namirnica koje sadrže gluten u kasnijoj fazi. Žitne kašice za bebe jednostavno se doziraju i omogućuju kontrolirano i postupno uvođenje glutena, pri čemu su tekstura i okus prilagođeni određenoj dobi djeteta pa ih djeca dobro prihvaćaju.
5 savjeta kako pravilno odabrati prvu namirnicu u dohrani bebe
Birajte namirnice iz lokalnog podneblja, lako probavljive i što manje alergene, poput voća i žitnih kašica (jabuka, kruška, kukuruz, riža, proso)
Pri kupnji birajte proizvode koji su u potpunosti prilagođeni bebi, sukladno kalendaru dohrane
Čitajte deklaracije na proizvodima kako biste izbjegli dodani šećer i prisustvo glutena u proizvodima u samom početku dohrane
Namirnice koje sadrže gluten uvodite postepeno u dobi od 6 mjeseci, preporučljivo u obliku žitnih kašica (pšeničnih, ječmenih ili zobenih)
Ukusnim, zdravim i hranjivim obrocima napunite trbuščić i izmamite osmijeh na lice vaše bebe
Tekst: Nataša Šoštarić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist Foto: Profimedia
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano