Javlja se najčešće u najmlađoj dobnoj skupini, od prve do treće godine života, dok se u kasnijoj dobi učestalost bronhitisa znatno smanjuje. Razlog je tome veća učestalost respiratornih virusnih infekcija u male djece, osobito one koja borave u kolektivima, mali promjer dišnih putova te slabija razvijenost imunosnog sustava male djece. Govoreći o akutnom bronhitisu, mislimo na akutnu upalu sluznice donjih dišnih putova: dušnika, bronha i sitnijih ogranaka koji vode zrak do plućnih mjehurića (alveola). Upala je uzrokovana virusnom infekcijom koja obično počinje curenjem iz nosa, temperaturom, grloboljom, kašljucanjem. Kašalj je u početku suh i neproduktivan, a nakon nekoliko dana postaje produktivan uz iskašljavanje sluzi.

Kada se hitno javiti liječniku

Neki od tih simptoma mogu biti izrazito jaki, osobito u dojenčadi, te mogu ometati hranjenje i disanje. Kod djece se može čuti hroptanje i piskanje, vidjeti otežano ili ubrzano disanje. Kašalj ponekad može biti toliko jak da može izazvati povraćanje. Ako se simptomi pojačavaju i praćeni su otežanim disanjem, potrebno se javiti liječniku.

Samo liječenje sastoji se od općih mjera. Izrazito je važno već u početku bolesti, dok se vide samo simptomi infekcije gornjih dišnih putova, primjenjivati višekratnu toaletu nosa fiziološkom otopinom i aspiracijom sekreta. Djetetu treba davati dovoljne količine tekućine kako bi se održala vlažnost sluznice dišnog sustava te kako bi se sekret razrijedio. Pomoći mogu i inhalacije fiziološke otopine. Dijete bi trebalo spavati u prozračenoj sobi na blago povišenom uzglavlju.

bronhitis-kada-kasalj-izmakne-kontroli
Mother taking care of her sick daughter., Image: 172825886, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, BE&W

Prema preporuci pedijatra, u terapiji se koriste i lijekovi za širenje bronha (salbutamol) u obliku inhalacija ili u obliku spreja preko tzv. spacera (babyhaler, AeroChamber).

Antibiotici nisu terapija izbora za akutni bronhitis s obzirom na to da je riječ o virusnoj bolesti. Naravno, ako se sumnja na bakterijsku komplikaciju virusnog bronhitisa, odnosno upalu pluća ili bakterijsku infekciju gornjih dišnih putova, oni imaju svoje mjesto u terapiji.

Oprezno sa sirupom za kašalj

Jednako tako, važno je napomenuti da se sirupi za kašalj ne bi trebali uzimati bez dogovora s liječnikom jer mogu potaknuti dodatno stvaranje sluzi unutar dišnih putova, odnosno umanjiti mogućnost čišćenja dišnih putova kašljem te na taj način dodatno ugroziti zdravlje djeteta.

Bronhitis kao virusna infekcija može se javljati i više puta godišnje, no ako je svaki put praćen otežanim disanjem, dugotrajnim kašljem i iskašljavanjem, ako u obitelji ima bolesnika od astme ili ako dijete ima izražene simptome atopijskog dermatitisa, nutritivne alergije ili alergijskog rinitisa, potrebno je uz konzultaciju s liječnikom obaviti pretrage kako bi se eventualna astma na vrijeme otkrila i počela liječiti.

Tekst: Iva Mrkić Kobal, dr. med. Dječja bolnica Srebrnjak

Foto: Profimedia