1. faza: Voli bacati stvari na pod iznova i iznova

Početak faze: oko šestog mjeseca

Što se događa: Kad vaše dijete ispusti zvečku, ono pretpostavi da je nestala. Zatim otkrije da stvari nastave postojati čak iako ih ne vidi, koncept poznat kao stalnost objekta. Vidjet ćete da ulazi u tu fazu kad počne gledati za predmetom koji je bacilo npr. iz hranilice. To je igra za bebu i kroz nju uči o uzroku i posljedici. Sastoji se u tome da beba baci nešto, a vi to podižete.

Kako izaći s tim na kraj: Nije ni upola tako zabavno skupljati koliko bacati, ali ako imate na umu da dijete na taj način uči važnu stvar, nekako ćete se ipak potruditi udovoljiti mu. Osjetit će se osnaženo svaki put kad odgovorite podizanjem predmeta. Naravno, imate pravo završiti s hranjenjem jednom kad baci cijelu zdjelicu punu hrane jer tada je obično već sito i započinje s igrom. Ova vrsta zabave bacanja prestaje oko 15-og mjeseca. Ako pak ne udovoljite od početka djetetu i odlučite ne podizati stvari, možda se faza produlji.

2. faza: Beba ima više hrane na licu, nego u ustima

Početak faze: 7 do 9 mjeseci

Što se događa: Mislite da je cilj vaše bebe tijekom obroka da jede? Kako da ne! Drugi su razlozi u pitanju. Kako je dobar osjećaj razmazivati žgance po podlozi ili stavljati batat po obraščićima. Vaše dijete također iskušava svoju neovisnost. Malo je stvari koje beba već može kontrolirati sama, stoga kad se krenu igrati hranom, proučavaju je na svoj način.

Kako izaći s tim na kraj: Oduprite se porivu da bebi uzmete žlicu s hranom iz ruke kad vidite da ne može pogoditi usta iz prve. Vaše dijete mora vježbati jesti samostalno. Do svog drugog rođendana, njegova će se koordinacija poboljšati i bit će fokusiranije (i manje nespretna) tijekom obroka. Ipak, nemojte biti iznenađeni ako vaše dijete nastavi neuredno jesti sve do polaska u vrtić.

osam-cudnih-faza-bebinog-razvoja
Baby girl eats on a high chair, Image: 282144681, License: Rights-managed, Restrictions: - World Rights - Fees Payable Upon Reproduction - For queries contact Photoshot sales@photoshot.com London: +44 (0) 20 7421 6000 Florida: +1 239 689 1883 Berlin: +49 (0) 30 76 212 251, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Uppa creative

3. faza: Dijete plače ako ga drži netko nepoznat

Početak faze: 7 mjeseci

Što se događa: Vaša beba pati od velike tjeskobe. Bez obzira na to što se već nalazila u mnogim naručjima, sada je svjesnija toga koga poznaje, koga ne. Može biti frustrirana ako je date baki koja rijetko dolazi u posjetu ili čak kad otvarate vrata poštaru. Možda vam je neugodno zbog toga, ali sposobnost da se razlikuje poznata od nepoznate (ili manje poznate) osobe je razvojni skok naprijed i slobodno to objasnite onima koji se čude bebinoj reakciji kako to ne bi shvatili previše osobno.

Kako izaći s tim na kraj: Pomozite djetetu da se postupno upozna s drugim osobama, dok ne prestane i ta faza, oko 15-og mjeseca. Možete se svi skupa igrati neku igru ili skupa jesti i razgovarati, šetati, dok dijete ne stekne više povjerenja.

4. faza: Nakon što je već postojao određen ritam spavanja, odjednom se beba počinje buditi usred noći

Kad počinje: oko 9-og mjeseca

Što se događa: Vaše dijete možda upravo prolazi veliku prekretnicu, možda će početi puzati ili hodati uz pridržavanje za namještaj. Dok čuva energiju za tu novu vještinu, može doći do malo zaostajanja na drugim područjima, uključujući i narušenom ritmu spavanja.

Kako izaći s tim na kraj: Kad krene plakati usred noći, brzo ga utješite bez da puno išta govorite. Ako dojite dijete, bit će lakše, a ako ne, možda ćete ga morati malo nositi, ljuljuškati, po mogućnosti u mraku i tišini. Ipak pokušajte što manje pokreta i micanja. Prethodno provjerite nije li djetetu možda samo potrebno promjeniti pelenu ili želi ići na kahlicu zbog velike nužde. Budite strpljivi ako faza potraje koji tjedan, imajte na umu da je samo faza.

5. faza: Ima omiljenog roditelja, dijete se buni ako mu vi (ili vaš partner) pomažete oko uobičajenih stvari. Želi da to čini isključivo mama ili isključivo tata (zaveže u autosjedalici, pobriše guzu, čita slikovnicu...).

Kada počinje: oko osmog do devetog mjeseca

Što se događa: Vaše dijete shvaća da mama i tata imaju različite stilove kako se brinu o njemu i počinje zahtijevati da mu pomaže samo jedno od vas. Najčešće odabire roditelja s kojim provodi više vremena. Ali ako se i drugi roditelj potrudi stvari okrenuti na igru, možda će ga dijete opet lakše  prigrliti.

Kako izaći s tim na kraj: Budite strpljivi ako ste vi onaj kojeg odbija. Vaša će se beba možda uskoro opet prebaciti na vas. Ako se više budete nametali, možete je motivirati da vas još upornije odbija. Umjesto toga, pokušajte što češće biti skupa utroje. Postupno neka se favorizirani roditelj malo povuče kako bi drugi roditelj mogao uskočiti. Dobro bi bilo i da se izmijenjujete u ulogama tko će hraniti dijete (ili pripremiti mu da se samo hrani), kupati ga, uspavljivati, šetati... tako da dijete ne povezuje neku od tih aktivnosti samo s jednim te istim roditeljem.

osam-cudnih-faza-bebinog-razvoja
, Image: 287953915, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

6. Beba odbija biti mirna dok joj mijenjate pelenu

Kada počinje: 9-12 mjeseci

Što se događa: Vaše dijete dobiva sve veću kontrolu nad svojim tijelom. Stoga umjesto da miruje dok joj stavljate pelenu, ono je zaokupljeno testiranjem novih vještina okretanja i udaranja,

Kako izaći s tim na kraj: Nađite način da djetetu obratite pozornos na nešto. Ako ne pomaže igračka ili slikovnica, ponudite neki predmet iz svakodnevne upotrebe koji dijete još nije upoznalo. Neke bebe vole pročavati razne bočice s kremama ili kutijice u kojima nešto šuška. Pripremite unaprijed neke predmete s kojima bi se moglo zaigrati dok presvlačite pelenu i mijenjate ih povremeno da bude zanimljivije. Ako to ne pomaže, morat ćete biti jako brzi u presvlačenju, jer djetetu je to dosadno, a možda će mu biti zanimljivije da je presvlačite dok stoji ili se pridržava za nešto. Umjesto prematalice, radije koristite u toj fazi krevet, jer je veća površina pa vam dijete neće odmah pokušati skliznuti, ili čak na podu. Najviše padova s prematalica ili povišenih mjesta se događa upravo u ovoj fazi pa se bolje pripremite.

7. Faza: počinje plakati čim vidi da se spremate na odlazak.

Kada počinje: već od 9-og mjeseca, ali još više između 10-og i 18-og mjeseca

Što se događa: Tjeskoba zbog razdvajanja hvata djecu i kad ste kod kuće ali vas ne vidi. Trebate privatnost u kupaonici? Sretno vam bilo! Dijete se mrzi pozdravljati jer ne zna koliko dugo vas neće biti, pojam o vremenu još nije ni blizu usvojen.

Kako izaći s tim na kraj: Kad trebate provjeriti u kojoj fazi je ručak, nastavite razgovarati s njim kako bi znalo da ste blizu i napravite malu predstavu svaki put kad se vratite pred dijete (Ta-daaaa! Evo me! Jesam li rekla da ću samo nakratko otići). Ako izlazite iz stana, dajte mu poljubac i kratak pozdrav npr: Pa-pa ljubavi.” Dugačka pozdravljanja mogu zbuniti i uzrujati malu djecu. Ako dijete ostavljate s dadiljom, neka ona u početku dolazi ranije kako bi se dijete naviklo na nju. Bebe koje su naviknute imati različite osobe koje brinu o njima, lakše i brže rješavaju tjeskobu zbog odvajanja, ali to može ovisiti i o bebinoj osobnosti. Ova se faza može protezati još i tijekom vrtićkog razdoblja.

8. Faza: Beba sve stavlja u usta

Kada počinje: od trećeg do četvrtog mjeseca

Što se događa: Kad u usta stavlja svoje igračke-grickalice ili svoja stopala, vaše dijete pokušava dobiti informaciju o dotičnom predmetu/dijelu tijela: je li teško? Može li se zgnječiti? Može li se pojesti? Vaša beba još ne može postavljati pitanja kako bi sve to doznala. Primarni način učenja o svijetu ide kroz njegova osjetila.

Kako izaći s tim na kraj: Opasne predmete držite zaključane ili na bebi nedostupnim mjestima. To podrazumijeva predmete koji su sastavljeni od sitnih dijelova, papirnatih ili kartonskih ili obojanih tko zna kakvim bojama ili lakovima, predmeti koji su oštri, otrovni i sl. Jako dobro pripazite da vam pri uzimanju nekog lijeka ne padne tabletica na pod a da je niste našli. Naći će beba, a to ne želite... Ako ne znate što je sve opasno, provjerite iz bebine perspektive, puzeći, što sve svojom visinom može dosegnuti ili povući na sebe. Kad nešto sitno stavi u usta, kažite “Ne, pljuni!”, izvadite i dajte mu nešto što smije staviti u usta kao zamjenu. To može biti bilo što što se neće rastopiti u njegovim ustima ili ga ozlijediti, ne nužno samo igračka. Bebi je u interesu “ispitati” svojstva što različitijih predmeta stoga bolje da mu ih sami ponudite, nego da ih traži posvuda. Ova faza se smiruje nakon napunjenih godinu dana, a završava oko 18-og mjeseca, kada se dijete više bavi hodanjem i učenjem govora.

Beba raste

Ako se vaše dijete počinje vrlo neobično ponašati, spava bez nekog ustaljenog ritma ili bi stalno nešto jelo, vjerojatno prolazi kroz razvojni skok. Taj se fenomen događa kad hipofiza proizvodi rafale hormona koji stimuliraju bebino tijelo na rast. Skokovi se obično pojavljuju između drugog i trećeg tjedna, četvrtog do šestog tjedna, sa tri mjeseca, šest i zatim sa devet mjeseci. Prije nego taj skok započne, vaša će se beba možda češće buditi, biti cendravija nego obično. U tom razdoblju će htjeti jesti više ili dojiti češće. S obzirom na to da takvo ponašanje može upućivati i na neke druge stvari, pratite jedan osnovni znak: ako se prestane događati nakon nekoliko dana i ništa drugo ne muči dijete, možete biti sigurni da se radi o razvojnom skoku. Traje li dulje od tjedan dana, radije se konzultirajte s pedijatrom.

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia