Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fizioterapija razvojnog poremećaja kuka kod djece

Normalni anatomski odnosi zgloba kuka određeni su sukladnim izgledom i dobrim kontaktom zglobnih površina koje se nalaze na natkoljenoj kosti i zdjelici. Takav odnos je vrlo bitan da se zglob može kvalitetno razviti. Ukoliko odnos ...

Razvojni poremećaj kuka u inače zdrava djeteta spektar je abnormalnosti od jednostavne novorđenačke labavosti kukova do potpuna iščašenja glave bedrene kosti. Može varirati od prolazne novorođenačke nestabilnosti kukova, displazije, subluksacije do luksacije. Razvojni poremećaj kuka predstavlja deformitet narušenih odnosa zgloba kuka koji se javlja kod novorođenčadi i dojenčadi. Lakše oblike čine nestabilni kukovi prolaznog karaktera, ali se javljaju i slabije razvijeni kukovi, poluiščašeni i iščašeni zglobovi što predstavlja progresiju poremećaja.

Dijagnoza razvojnog poremećaja kuka

Dijagnoza se mora postaviti što ranije, po mogućnosti već u rodilištu. Rano postavljena dijagnoza omogućuje optimalno iskorištavanje fiziološkog potencijala za rast i razvoj kuka tijekom liječenja. Ranim otkrivanjem razvojnog poremećaja kuka liječenje je usmjereno na konzervativnu terapiju kojom, u velikom postotku, dolazi do izlječenja. Pronalaženju razvojnog poremećaja kuka nam pomažu objektivni znakovi kao što su ograničenje odmicanja natkoljenice, skraćenje noge, asimetrija zdjelice, pojačana lumbalna lordoza, asimetrični kožni nabori na unutarnjoj strani natkoljenice (Badeov znak), niža pozicija koljena kod oba savinuta koljena u položaju na leđima (Alison-Galleazzijev znak) te kasnije šepanje (Trendelenburgov znak) ili patkast hod (kod oba kuka).

Pozitivan Ortolanijev, Palmenov ili Barlowljev test mogu upućivati na razvojni poremećaj kuka. Sigurno dijagnosticiranje razvojnog poremećaja kuka kod djece se čini dijagnostičkim ultrazvukom u zamjenu za RTG metodu koja se nekada češće koristila. Ultrazvukom se vrlo precizno može dijagnosticirati stanje zgloba što je vrlo bitno zbog odabira adekvatne terapije. Tako se konzervativna terapija primjenjuje prilikom ranog otkrivanja razvojnog poremećaja kuka do godine dana starosti, a ortopedska u kasnijoj dobi ili kod neuspjeha konzervativne terapije.

Konzervativno i operativno liječenje liječenje

Konzervativno liječenje se provodi dinamičkim ortozama (Pavlikovi remenčići-najmanje komplikacija, abdukcijske gaćice, modificirani Hilgenreinerov aparat), a kod klinički nereponibilnog kuka (nemogućnost vraćanja kuka manualno) ekstenzijom sa postupnom abdukcijom kuka i sadrenim povojima. Operacijskom liječenju razvojnog poremećaja kuka u dječjoj i adolescentnoj dobi pristupamo kada smo iscrpili mjere konzervativnog liječenja. Cilj operacijskog liječenja je postići centrirani zglob s normalnim anatomskim odnosima te puni opseg pokreta, te pri tome izbjeći komplikacije.

Fizioterapijske vježbe

Bitan oblik konzervativne terapije čini fizioterapija koja predstavlja preventivu i jedan od oblika liječenja kod rano otkrivenih razvojni poremećaja kukova. Fizioterapija podrazumijeva izvođenje vježbi naglašavanja abdukcije (odmicanja natkoljenice) čime se vrši centriranje glavice femura prema zglobnoj čašici, a time se postiže bolji kontakt i razvoj zglobnih tijela.

Izvođenje:

• Dijete leži na leđima, fizioterapeut prihvaća djetetove potkoljenice postavljajući koljena i kukove savinute. Izvodi kruženje u zglobu kuka, vanjsku rotaciju i abdukciju (odmicanje natkoljenice u stranu; prema van) a na kraju vježbe ispruža koljena i kukove.

• Preporuča se edukacija roditelja koji vježbu izvode kod svoje kuće 10-ak puta, nekoliko puta dnevno.

Metode i načini liječenja su različiti ovisno u kojem razdoblju se otkriju simptomi zato je bitan čim raniji pregled te preventivni postupci. Vježbanje ne oduzima puno vremena i idealna je prilika kod previjanja bebe, a ima mnoge dobrobiti.

Sve o ovoj temi možete doznati i u Twinkle Spa Centru koji je dio renomirane Poliklinike Ribnjak i objedinjuje zdravstvene, medicinske i estetske usluge, te usluge lifecoachinga prilagođene trudničkom i postporođajnom periodu. Twinkle Spa obuhvaća redovite konzultacije s liječnikom, snimanje dječjih kukova, analize hoda, usluge fizioterapeuta-grupni i individualni treninzi u trudnoći, praćenje trudnoće i napretka vježbanja uz pomoć pulsmetra i aplikacija, opuštajuće masaže, individualne vježbe za mame i bebe, pa sve do beauty i estetskih tretmana prilagođenima trudnicama i mamama.

Tekst: Tea Sukreški

Izvor: www.sretna.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije