Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako ublažiti bol pri nicanju zubića?

Bebe različito reagiraju na rast zubića. Dok je kod nekih mališana jako bolan, kod drugih ovo razdoblje prođe bez ikakvih problema. Saznajte kako možete prepoznati simptome i odreagirati na njih

Vrijeme izbijanja zubića se razlikuje od bebe do bebe. Tako se prva bijela točkica na desnima može javiti u šestom mjesecu, ali i znatno ranije ili kasnije (u 3. ili čak 14. mjesecu).

Početak rasta zuba ovisi o mnogo čimbenika, baš kao i to kako će beba reagirati na njihovo izbijanje. Dok se kod jednih javljaju brojni simptomi, kao što je pretjerano lučenje sline, kod drugih nema gotovo nikakvih poteškoća.

Vrijeme je za zubić

Zubići uglavnom izlaze u paru. Prvo izbijaju jedinica i dvojka u donjoj vilici, a nakon mjesec dana, ili nešto kasnije, stižu i dva zubića u gornjoj vilici.

Okvirno vrijeme rasta zuba kod bebe:

  1. mjesec - donji centralni sjekutići
  2. mjesec - gornji centralni sjekutići
  3. mjesec - donji i gornji bočni sjekutići
  4. mjesec - prvi kutnjaci
  5. mjesec - očnjaci
  6. mjesec - drugi kutnjaci

Koji su znakovi izbijanja zubića?

Ne postoji neko jedinstveno pravilo kada rastu prvi zubi, ali postoje potencijalni znakovi koji ukazuju na to da će vaša beba uskoro imati zubić, a to su:

Beba ima potrebu stavljati predmete u usta

Zbog pritiska koji se stvara tijekom izbijanja zubića, beba ima potrebu da glođe stvari. Ovo "grickanje" je jedan od mogućih pokazatelja da će beba dobiti zubić.

Otekle desni

Prije nego što izađu prvi zubići može se pojaviti oteklina ili crvenilo u predjelu desni.

 Pretjerano lučenje sline

Lučenje veće količine sline može biti znak da djetetu izbijaju zubići, ali i ne mora. Poznato je da je to normalna faza u razvoju beba.

Nemiran san

Izbijanje zubića dolazi u fazama i ponekad je iritacija više prisutna tijekom noći, nego danju.

Promjena u načinu prehrane

Bebe koje jedu čvrstu hranu možda će poželjeti više sisati ili piti iz bočice, jer žličica iritira njihove desni. S druge strane, neke bebe čine upravo suprotno - jedu čvrstu hranu i tako stvaraju pritisak suprotan onome koji osjećaju.

Kako bebama ublažiti bol?

Evo nekoliko metoda koje vam mogu biti od pomoći u ublažavanju simptoma rasta zubića:

Mokra i hladna krpa

Djeluje dobro, zahvaljujući tome što desni trnu pod hladnoćom. Također možete probati i s igračkom koja je prethodno bila u hladnjaku, ali imajte u vidu da je ne treba hladiti predugo.

Masaža

Ako se zubići nalaze duboko u desnima i nisu stvorili oteklinu, trljanje na mjestu gdje će izbiti može učiniti čuda. Radite to čistim rukama, s rukavicama ili bez.

Zabava

Izbijanje zubića je baš kao i glavobolja - stvara loše raspoloženje. Stoga, uvijek možete izabrati opciju da zabavite vaše dijete i da mu skrenete misli toplim zagrljajem ili novom igračkom.

Trikovi koje ne biste trebali koristiti

  1. Čvrsta hrana poput smrznutih banana i mrkve, može biti opasna, jer grickanjem beba može progutati veće ili manje dijelove.
  2. Ne trljajte alkohol na otečene desni, jer čak i mala količina može biti štetna za dijete.

Kada dijete odvesti kod liječnika?

Ponekad znaci izbijanja zuba mogu zapravo biti znaci bolesti (kao što je visoka temperatura). Tada je najbolje da se obratite liječniku. Isto tako, ukoliko se zubići ne pojave do 15. mjeseca, obratite se pedijatru koji će vas vjerojatno uputiti kod zubara kako bi snimio zube vašoj bebi.

Proces izbijanja zuba traje dvije godine, ali kada prvi izbiju, sve je lakše. Tada je najbolje da ih čistite redovno, bar dva puta tjedno, uz pomoć malog ručnika.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije