Iako su još mali, vaši se junaci suočavaju s velikim problemima. Povremeni bolovi kod djece vrlo su česti, a trbuščići uobičajena područja u kojima se bol javlja. Bolovi se često pojave i nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom, a potraga za uzrocima nerijetko je bezuspješna. Jednako tako, često je nemoguće utvrditi organski uzrok bolova, stoga treba uzeti u obzir psihičke čimbenike, kao i probleme iz okoline.


NAJČEŠČI UZROCI BOLI U TRBUHU
Bol u trbuhu može biti izazvana tjelesnim poremećajima, ali i psihičkim stanjima. Međutim, ponekad bolni trbuh najavljuje nepravilnosti u drugim dijelovima tijela - i angina ili banalna migrena mogu uznemiriti trbuščiće.

shutterstock_503638498.jpg
Shutterstock Bol u trbuhu može biti izazvana tjelesnim poremećajima, ali i psihičkim stanjima

Upale
Baš kao i kod glavobolja, upala je čest uzročnik bolova u trbuhu kod djece. Najraširenije su infekcije gornjega respiratornog sustava: obična prehlada, upala grla, krajnika, sinusa i glasnica. Bol u trbuhu može nastati zbog pojačane proizvodnje sluzi koja se cijedi niz grlo, dospijeva u želudac te ga nadražuje. Većina infekcija prolazi bez potrebe za liječenjem. Međutim, ako se pojave povišena temperatura i glavobolja, potrebno je posjetiti liječnika.


Virusi
Želučana ili crijevna viroza (gastroenteritis) također je raširena pojava. Tu su najveći krivci virusi, posebno rotavirus, adenovirus, kalicivirus i astrovirus, iako uzročnici mogu biti i različite vrste bakterija ili u nekim slučajevima paraziti. Bolest izaziva grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje, vodenast proljev, bolove u raznim dijelovima tijela i povišenu temperaturu. Antibiotici u ovom slučaju nisu učinkoviti, no roditelji moraju pripaziti na znakove dehidracije te nadomještati tekućinu, soli i minerale koji se gube proljevom i povraćanjem. Pravilno održavanje higijene dječjih rukica i kuhinjskih površina pomoći će u sprečavanju ove bolesti.


Zatvor
Zatvor je najčešći problem kod male djece, kojoj neprestano uvodimo nove namirnice u prehranu. Definira se kao izostanak stolice tijekom dva ili tri dana nakon čega se izbacuje sitna tvrda stolica. Potrebno je nekoliko tjedana da se probavni sustav navikne na promjene u prehrani i ponovno uspostavi redovita stolica. Tijekom zatvora važno je djetetu davati dovoljno tekućine i ponekad ga hraniti namirnicama koje omekšavaju stolicu (marelicama, kruškama, suhim šljivama i graškom).

shutterstock_2222324957.jpg
Shutterstock Većina infekcija prolazi sama od sebe, ali ako se pojave povišena temperatura i glavobolja potrebno je posjetiti liječnika


Promjene u prehrani
Promjene u probavi ili prehrani također često uzrokuju bolove u trbuhu. Prejedanje, masna i začinjena hrana, previše nezdrave hrane, netolerancija ili alergija na određenu vrstu hrane i hrana kojoj je istekao rok trajanja potencijalni su uzročnici trbobolje.


Psihički uzroci
Ako ne postoji organski uzrok bolova u trbuhu, valja posumnjati na psihičko stanje djeteta. Situacije poput odvajanja od roditelja, svađe s prijateljima ili pak zabrinutosti zbog ispita u školi nedaće su koje se manifestiraju tjelesnim nepravilnostima. Pretjerana osjetljivost na stres može dovesti do stalnog stanja zabrinutosti ili pojave sindroma iritabilnog crijeva, odnosno nervoze u želucu. Prate je simptomi kao što su nemiran san, glavobolja, grčevi u trbuhu, povraćanje, zatvor, sluz u stolici i bolovi u grudnom košu. Roditelji mogu pomoći otvorenom komunikacijom odnosno razgovorom o stvarima koje bi djecu mogle tištiti.

Dječje boljke ne smiju se zanemariti, nego im treba nastojati pronaći uzrok. Većina abdominalnih bolova nisu razlog za zabrinutost i prolaze bez liječničke pomoći, ali ako imate sumnju porazgovarajte s liječnikom.

Kada je potreban oprez?

Pojačan je oprez potreban kod pojave ponavljajućih bolova (tri ili više epizoda tijekom 90 dana) i popratnih simptoma. Gubitak kilograma,usporen rast, učestalo povraćanje i kronični proljev simptomi su koje treba provjeriti, osobito ako se iza trbobolje krije obiteljska povijest upalnih bolesti probavnog sustava. Liječnička intervencija potrebna je i kod pojave krvave stolice ili sline, ustrajnih bolova na desnoj strani trbuha i neobjašnjive temperature zbog mogućih problema sa slijepim crijevom, trovanja olovom, crijevne blokade ili jake upale.