Božić je vjerojatno najiščekivaniji blagdan u godini i jednako mu se raduju djeca i odrasli. Svatko u tom divnom blagdanskom vremenu pronalazi neku čaroliju, svatko se nečemu nada i za nečim čezne. Dok se neki raduju kićenju božićnog drvca, dekoriranju doma ili odlasku na polnoćku, drugi se vesele vremenu koje će provesti u krugu obitelji i ukusnoj hrani i kolačima u kojima će guštati u dobrom društvu.

Iako se čini da polako blagdansko uzbuđenje s godinama opada na nama je da božićnu čaroliju održimo na životu i da se potrudimo uljepšati nečije blagdane. Ipak je Božić samo jednom u godini i toliko ga dugo čekamo da bi bila šteta ne uživati u njemu otvorenog srca. Budite svi zajedno, na okupu, družite se i smijte jer u tome je bit Božića – u zajedništvu. Zaboravite taj dan probleme i brige, dopustite si da nekoliko dana ne mislite ni na što negativno i samo se prepustite, tek tada će to biti blagdani za pamćenje. Grlite se, ljubite i prisjećajte lijepih trenutaka kao i voljenih osoba koje možda više nisu s vama, ali bar u vašim mislima mogu biti uz vas.

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, pripremila sam vam i nekoliko recepata koji bi mogli uljepšati vaše blagdane. Ima tu svega, od predjela, preko glavnog jela pa do deserta, za svakoga po nešto. Ljubav ipak ide kroz želudac, stoga napunite trbuščiće svojih najdražih specijalitetima pa da na kraju dana svi budu sretni i zadovoljni. Inspirirajte se u nastavku i kuhajte s nama.

Predjelo – pizza kruščići

Sastojci: - kruh

- kečap

- sir

- šunka

- origano

- prema želji: gljive, češnjak, maslinovo ulje, mozzarela, povrće

Priprema:

Za predjelo predlažem jednostavniju, ali jednako ukusnu verziju pizzeta na kruščićima. Sve što trebate je pripremiti nadjeve koje i inače volite na pizzi i kruh poput bageta ili francuza. Pizzu i pizzete voli većina tako da ćete s takvim predjelom teško pogriješiti.

1. Kalup u kojemu ćete peći pizza kruščiće namastite i pećnicu zagrijte na 180°C.

2. Kruh narežite na kriške i poslažite u kalup.

3. Pripremite nadjeve: naribajte sir i šunku.

4. Nadjenite kruščiće: na kruh nanesite kečap, zatim šunku i na kraju sir. Prema želji dodajte i gljive, origano, češnjak s maslinovim uljem, mozzarelu ili neko povrće koje volite. Napravite kombinaciju po svom ukusu i oduševite svoje goste.

5. Sve zajedno stavite u pećnicu na nekih 10 do 15 minuta – važno je samo da se kruščići lagano zapeku i to je to.

6. Gotove pizza kruščiće izvadite i tople poslužite.

Dodatne ideje za božićno predjelo: Osim pizza kruščića možete pripremiti i punjena jaja ili kruščiće s namazom po želji, primjerice s namazom od kuhanog graha. Kuhana jaja možete prepoloviti, izvaditi žutanjke i potom ih puniti smjesom od žutanjaka, majoneze, luka i začina po želji. Također možete napraviti i jastučiće punjene sirom i šunkom ili možda pohane štapiće mozzarele. Mogućnosti je stvarno puno i bilo kakvi zalogajčići će taman otvoriti gostima apetit za glavno jelo.

Glavno jelo – mesne roladice u lisnatom tijestu s božićnim krumpirićima

Sastojci:

- glavica luka

- malo ulja

- mljeveno meso

- začini: sol, vegeta, papar

- sir

- krušne mrvice

- lisnato tijesto

- 1 jaje

- nekoliko krumpira

Priprema:

1. Luk nasjeckajte na sitne komadiće i popržite ga na ulju da bude zlatno smeđe boje.

2. Dodajte mljeveno meso pa ga kratko popržite uz povremeno miješanje a potom začinite prema želji i još kratko popržite.

3. Dodajte naribani sir i krušne mrvice pa promiješajte.

4. Prema potrebi dodajte i malo vode da meso ne bude presuho.

5. Imate li volje, možete napraviti domaće lisnato tijesto no u slučaju da koristite kupovno lisnato tijesto, izvadite ga barem nekoliko sati ranije iz škrinje da se odmrzne.

6. Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj podlozi, u oblik pravokutnika pa ga narežite na manje komade odnosno nešto šire trakice.

7. Svaki komad lisnatog tijesta s jedne strane nadjenite smjesom od mljevenog mesa i sira, preklopite i zarolajte da dobijete roladice. Na kraju dobro pritisnite krajeve tijesta prstima i zatvorite roladice kako nadjev ne bi curio prilikom pečenja.

8. Pećnicu zagrijte na 200°C, a u pekač ulijte malo ulja.

9. Pripremljene roladice poslažite u pekač jednu do druge i na vrhu svake roladice nožićem napravite nekoliko rupica.

10. U posudici istucite jedno jaje pa njime premažite roladice i stavite ih u pećnicu.

11. Pecite ih oko 20 do 25 minuta.

12. Dok se roladice peku, ispecite i pržene božićne krumpiriće.

13. Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na ploške debljine nekih 5 mm otprilike. Izrezivačom u obliku zvijezde izrežite ploške krumpira u zvijezdice pa ih ispecite u dubokom ulju. Gotove krumpiriće izvadite, istresite suvišne masnoće i na kraju začinite vegetom pa poslužite uz fine roladice od mljevenog mesa i salatu po želji.

Dodatne ideje za božićno glavno jelo:

Osim mini roladica s lisnatim tijestom možete napraviti i mesnu roladu s mljevenim mesom punjenu kuhanim jajima ili krastavcima. Kod nas također dobro prolaze i lazanje, piletina na sve načine sa širokim rezancima ili mlincima, faširanci s pečenim krumpirom, musaka, punjene pohane palačinke, domaći hamburgeri ili cheeseburgeri, pa čak i super jednostavna pizza. Nije uopće bitno da to bude nešto komplicirano, važno je samo da to nešto bude vama fino i da s guštom jedete na tako lijep dan.

Desert – Božićni mini kuglofi

Božić je idealna prilika da se poigrate u kuhinji i pripremite desert u božićnom stilu. Mini kuglofi čiji recept sam pripremila za vas su upravo takvi - sami po sebi izgledaju neodoljivo, a kad ih još ukrasite poput malih adventskih vjenčića, nitko im neće moći odoljeti.

Sastojci:

- 40 g crne čokolade za kuhanje

- 1 do 2 žlice mljevenih badema

- 180 g brašna

- 3 jaja

- 90 g šećera

- 120 g maslaca

- 1 prašak za pecivo

- 2 žlice ulja

- 2 žlice vode

Priprema:

1. Maslacu koji je omekšao i prethodno odstajao na sobnoj temperaturi dodajte šećer pa zajedno izmiksajte.

2. Potom dodajte jedno jaje, pa kratko izmiksajte i tako redom sve dok ne dodate sva jaja. Dodajte ulje i vodu pa izmiksajte.

3. U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješajte žlicom.

4. Na kraju u smjesu ubacite bademe i čokoladu otopljenu na pari.

5. Izmješajte i smjesu izlijte u kalup za mini kuglofe.

6. Koristite li silikonski kalup ne trebate ga mastiti.

7. Pećnicu zagrijte na 180°C.

8. Kalup stavite u pećnicu i kuglofe pecite nekih 15 minuta (provjeravajte čačkalicom jesu li kuglofi gotovi – znat ćete da su gotovi kad čačkalica izađe čista iz biskvita).

9. Pečene kuglofe izvadite iz pećnice i ostavite ih da nekoliko minuta odstoje u kalupu, a potom ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade prije dekoriranja.

Dekoracija:

- bijela čokolada

- božićni dekorativni posip

1. Nekoliko kockica bijele čokolade otopite na pari ili ako vam je jednostavnije u mikrovalnoj pećnici. 2. Kad su se kuglofi potpuno ohladili možete ih dekorirati.

3. Na vrh svakog mini kuglofa žlicom nanesite malo bijele čokolade i to tako da lagano teče niz kuglof.

4. Za kraj na bijelu čokoladu stavite nekoliko zelenih borića i crvenih zvjezdica i božićni kuglofi u obliku božićnih vjenčića su gotovi.

5. Stavite ih u hladnjak na hlađenje da se čokolada stvrdne i potom uživajte u slatkim malim blagdanskim kolačićima.

Dodatne ideje za božićne deserte: Kad su deserti u pitanju mašta nema granica. Božić je savršeno vrijeme da damo sve od sebe i zadivimo svoje najdraže našim umjetničkim djelima. Stoga imam nekoliko prijedloga za vas, a svakako će ih biti još kod mene na blogu. Možete napraviti cupcakese u obliku božićnih jelki ili cupcakese u obliku snjegovića. Ako ste više tip za klasiku i klasične deserte, predlažem mađaricu koja je kod mnogih neizostavna u vrijeme blagdana. Kako se u to vrijeme mnogi okreću i suhim kolačima i keksima, predlažem da napravite zvjezdice na više načina, kekse ukrašene royal icingom, automat kekse ili domaće bakine kekse na mašinicu.

Tekst i foto: Emina Bistrović, autorica bloga Happiness is homemade