Zbog znatnog sadržaja folne kiseline citrusno voće posebno se preporučuje trudnicama i djeci. No, zbog mogućih alergijskih reakcija (crvenilo kože) citrusno voće i njegovi sokovi ne preporučuju se djeci mlađoj od godinu dana. Pri prvom upoznavanju djeteta s agrumima treba početi s malom količinom voća te pričekati hoće li se kod djeteta razviti alergijska reakcija.

Višestruka korist za djecu

Posebnu korist od konzumacije citrusnog voća imat će upravo djeca. Osim što vitamin C pomaže apsorpciji željeza iz biljne hrane, pomaže očuvanju krvnih žila i stanične stijenke, te potiče stvaranje kolagena. Zbog toga će unosom svježeg voća i povrća modrice i ogrebotine vašeg djeteta, dobivene pri padu ili u igri, lakše i brže zacijeljeti. Uz to, vitamin C prirodni je antihistaminik (pomaže kod alergijskih reakcija), a niski unos toga vitamina povezan je s infekcijama dišnoga sustava. Mnoštvo studija pokazalo je da prehrana bogata citrusnim voćem pomaže kod određenih bolesti kao što su bolesti srca, artritis, katarakta, neke vrste karcinoma, dijabetes melitus itd.

Naranča je suptropska biljka podrijetlom vjerojatno iz jugoistočne Azije. Postoji nekoliko vrsta naranče: kisela naranča, naranča valencija, crvena naranča, Bergamot naranča, Jaffa... Stablo i cvijet ove biljke u nekim kulturama simboli su braka i ljubavi. U nutritivnom smislu naranča se ističe sadržajem vitamina C, dijetnih vlakana te mnoštvom fitokemikalija (limonoidi, flavonoidi, karotenoidi...) kojima se pripisuju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Pretpostavlja se da jedna naranča sadržava i više od 170 fitokemikalija.

Limun je jedan od najtraženijih predstavnika iz porodice agruma, pogotovo u zimskim mjesecima. Izvorno potječe iz Azije te osim u kulinarske svrhe, ima vrlo široku primjenu u kućanstvu.

U medicinske svrhe upotrebljava se kod liječenja prehlade i upale grla, kao diuretik, u prevenciji skorbuta, za zaštitu krvnih žila, za detoksikaciju organizma itd. Osim visokog sadržaja vitamina C, limun sadržava i minerale kalij, kalcij i magnezij te visok udio flavonoida, fitokemikalija povezanih s prevencijom mnogobrojnih bolesti.

Grejpfrut zbog svojega gorko-slatko-kiselog okusa djeci možda neće biti najomiljenije voće. No, ta je voćka bogata vitaminima C i A, važnim za snažan imunološki sustav i otpornost od oksidacijskog stresa. Osim toga sadržava i folnu i pantotensku kiselinu (B5), kalij, kalcij te znatnu količinu dijetnih vlakana. Obično susrećemo tri vrste grejpfruta: bijeli, roza i crveni grejpfrut. Upravo roza i crveni grejpfrut sadržavaju likopen, fitokemikaliju iz skupine karotenoida koja štiti stanice od štetnih slobodnih radikala.

Od ostalih fitokemikalija treba spomenuti skupinu limonoida te naringin, kojima se pripisuju antikancerogena svojstva. Ali treba napomenuti da grejpfrut dokazano remeti apsorpciju nekih lijekova, između ostalog i analgetika te lijekova protiv alergija.

Mandarina se na tržištu pojavljuje s prvim znacima jeseni. Jednako kao i naranča, bogat je izvor vitamina C, te sadržava i vitamine B kompleksa, minerale kalij, magnezij i fosfor uz fitokemikalije kao što su beta karoten, flavonoidi i terpeni.

Tekst: Martina Ivanišević, dipl. ing. prehrambene tehnologije

Foto: Profimedia