Za sve novopečene roditelje, prvi mjeseci u životu njihove male, a najveće sreće su jako uzbudljivo razdoblje. Nakon što su konačno upoznali to malo biće koje su toliko nestrpljivo iščekivali punih devet mjeseci, njihova zajednička avantura tek počinje. Prvi mjeseci za nove roditelje donose brojne izazove, velike količine umora i brojne neprospavane noće, ali i bezbroj divnih trenutaka zbog kojih se sve brige i izazove brzo zaboravljaju. Nema ništa ljepše i posebnije od promatranja kako njihova beba raste iz dana u dan, kako poprima svoj karakter i kako otkriva svijet oko sebe.

Prva godina dana donosi mnogo velikih trenutaka za svaku bebu. Jedan od najvećih, najvažnijih i najuzbudljivijih trenutaka u životu svake bebe, ali i svakog novog roditelja je upoznavanje bebe s hranom.

uvođenje krute hrane
Pexels 

UPOZNAVANJE BEBE S HRANOM: Zašto? Kada? Što? Kako?

Kada govorimo o hrani, sve što beba treba tijekom prvih par mjeseci je majčino mlijeko ili formula ili njihova kombinacija. No, u prvoj godini života, potrebe svake bebe mijenjaju se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec.

ZAŠTO? Kako bi se i dalje razvijala i rasla, bebi će biti potrebni dodatni nutrijenti koji uključuju željezo, cink i mnoge druge. Majčino mlijeko ili formula više neće biti dovoljni, što će značiti da je vrijeme je avanturu zvanu uvođenje krute hrane. Uvođenje krute hrane važno je i jer pomaže bebama da nauče jesti, dajući im iskustvo novih okusa i tekstura. Njihove prve reakcije na nove okuse uvijek se iznenađujuće i jako zabavne. Takožer, kruta hrana razvija njihove zube i čeljust te gradi druge vještine koje će im kasnije trebati za razvoj jezika.

KADA?Između četrvtog i šestog mjeseca, vaša će beba biti spremna za prvo upoznavanje s hranom. Trenutak u kojem ćete započeti uvođenje hrane za svaku je bebu vrlo individualan. Hranu ne biste trebali početi uvoditi prije 4. mjeseca, a najčešće je to oko 6. mjeseca bebinog života. Ako vaša beba samostalno drži glavu, nema više refleks pljuvanja hrane, pokazuje interes za hranom ili poseže za hranom s tanjura, samo su neki od znakova kojima vam daje do znanja da je sprema za uvođenje hrane. Ako niste sigurni da li je vaša beba spremna za uvođenje hrane, savjetujte se sa svojim pedijatrom.

ŠTO I KAKO? Kada je vaša beba spremna za krutu hranu, prva hrana mora glatka ili fino zgnječena, ovisno o tome što beba voli. Kada prvi put uvodite krutu hranu, pokušajte ponuditi 1-2 žličice hrane jednom dnevno. U početku, vaša će beba tek malo okusiti hranu i vjerojatno neće puno progutati.

Nutrino
Nutrino 

Tijekom sljedećih tjedana i mjeseci vaša beba može prijeći na grubo zgnječenu ili mljevenu hranu, a zatim nasjeckanu hranu. Ono najvažnije, sva hrana treba biti vrlo mekana, a vrlo je važno ponuditi kako različite okuse, tako i različite teksture koje će pomoći vašoj bebi da nauči žvakati, a žvakanje će joj pomoći u razvoju govora i samostalnom hranjenju.

Uvođenje krute hrane u prehranu bebe te priprema prvih obroka može biti vrlo izazovno. Tu u pomoć svim novim roditeljima uskače Nutrino, brend iza kojeg se nalazi BFF - Baby Food Factory. Vaše dijete zaslužuje najbolje, slogan je brenda Nutrino jer se upravo briga o pravilnoj i zdravoj prehrani djeteta nalazi na vrhu liste njihovih prioriteta i ciljeva.

U svojoj ponudi, Nutrino ima širok asortiman hrane za djecu koji pokriva sve uzraste od prvih zalogaja pa do zdravih obroka u starijem periodu - kašice u teglicama koje su odličan izbor za prvi bebin susret s hranom, voćne piree u pouch pakiranjima koji su super opcija i kada niste kod kuće te suhe žitne kaše koje su sjajan obrok za vaše mališane, ali i za sve generacije.

KAŠICE KOJE ĆE OBOŽAVATI I IZBIRLJIVE BEBE

KAŠICE U TEGLICAMA ZA NAJBOLJI POČETAK UPOZNAVANJA HRANE

Nutrino kašice bit će najbolji početak upoznavanja hrane jer će zadovoljiti potrebe za unosom raznovrsnih zdravih namirnica u prehrani vašeg mališana. Slatke kašice u staklenkama dolaze u raznim varijantama voća sa ili bez dodataka keksa ili žitarica. Ambalaža staklenki obložena je termoskupljajućom folijom koja štiti proizvod od svjetlosti, prašine i otvaranja.

Nutrino kašica u teglici
Nutrino 

ZDRAVI ON THE GO OBROK

U periodu kada roditelji počinju uvoditi krutu hranu u prehranu svoje bebe, sve više vremena s njom provode i izvan kuće. Nutrino voćni pirei pakiraju se u inovativnu pouch ambalažu koja je praktična za nošenje i konzumaciju izvan kuće. Oni su idealna zdrava užina za vaše mališane i dostupni su u raznovrsnim voćnim kombinacijama bez dodatnog šećera od 100% voća, kao i u varijantama s keksom i žitaricama.

Nutrino voćni pire
Nutrino 

SUHE ŽITNE KAŠE KOJE ĆE OBOŽAVATI I BEBA I RODITELJI

Žitarice osiguravaju dobru prvu hranu jer je u njima izvanredna ravnoteža ugljikohidrata, proteina i masti. Nutrino suhe žitne kaše se proizvode od prirodnih sastojaka i dodatno su obogaćene s 13 vitamina i 4 minerala. U svom asortimanu Nutrino ima mliječne i bezmliječne kaše, a sve su pakirane u inovativnom doypack pakiranju sa zatvaračem koji čuva svježinu proizvoda i omogućava jednostavno ponovno korištenje. Nutrino kaše s kakaom i keksom su sjajan obrok za sve generacije, a činjenica da imaju 33% manje šećera od sličnih proizvoda ujedno ih čini i zdravijom alternativnom za cijelu obitelj.

Nutrino suha žitna kaša
Nutrino 

Kako bi uvođenje krute hrane u prehranu vaše bebe prošlo što jednostavnije, otkrijte Nutrino asortiman kašica u kojima ćete vi pronaći najbolju pomoć, a vaša beba svoje prve omiljene obroke. Za više informacija posjetite stranicu www.nutrinobebe.com i zapratite ih na društvenim mrežama @nutrino.hrvatska.

*Sadržaj nastao u suradnji s brendom Nutrino.